Meer dan 6.000 mensen deden aangifte tegen Geert Wilders

Geert Wilders © Belga

Precies 6.474 Nederlanders hebben in 2014 aangifte gedaan tegen de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van de extreemrechtse politicus Geert Wilders. Dat bleek vandaag op de eerste zittingsdag van het proces-Wilders. Heel wat klagers hadden op voorgedrukte aangiftes uiting gegeven aan hun verbolgenheid.

De rechtbank ging vanochtend in op de wijze waarop massaal aangifte is gedaan op diverse politiebureaus. Zo organiseerden burgemeester en wethouders van Nijmegen na de ‘minder Marokkanen’-uitspraken van Geert Wilders een mars om de bevolking op te roepen zich bij de politie te melden met hun grieven.

Veel politiekorpsen maakten gebruikt van standaardformulieren omdat het niet doenbaar was om alle aangiftes persoonlijk op te nemen. De politie Zeeland/Midden-West-Brabant vreesde zelfs voor overbelasting van het reguliere aangiftesysteem.

Sommigen werden via de moskee opgeroepen aangifte te doen, sommigen werden daarbij geholpen, bleek uit een bloemlezing uit de aangiftes. Niet alle aangevers bleken op de hoogte te zijn van de strekking van hun klacht of wisten dat ze aangifte hadden gedaan, bleek bij het doornemen van 35 aangiftes.

Met het behandelen van aangiftes werd de zittingsdag maandag afgerond. Het proces-Wilders wordt donderdag voortgezet. Dan wordt Paul Cliteur, rechtsgeleerde en hoogleraar in Leiden, als getuige-deskundige gehoord.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content