Meer dan 200 klimmers zitten vast na aardbeving op Borneo

05/06/15 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

Het eiland Borneo is getroffen door een aardbeving met een kracht van zes op de schaal van Richter. Een top van de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië, de Kinabalu, is afgebroken. Meer dan 200 bergbeklimmers zitten vast.

Meer dan 200 klimmers zitten vast na aardbeving op Borneo

Klimmers zitten vast na een aardbeving op het eiland Borneo. © Xinhua

Op de Kinabalu, de op een na hoogste berg van Zuidoost-Azië, zitten meer dan 200 bergbeklimmers vast na een aardbeving met een kracht van zes op de schaal van Richter. Vier klimmers raakten gewond. Dat melden de lokale media. De aardbeving zou naar verluidt een vijftiental seconden geduurd hebben.

Bergtop afgebroken

Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS gebeurde de aardbeving rond 7u15 lokale tijd op een diepte van tien kilometer en bevond het epicentrum zich op 54 kilometer van Kota Kinabalu, de hoofdstad van de Maleisische staat Sabah.

De aardbeving was zo krachtig dat een van de twee toppen van de Kinabalu, die de "ezelsoren" worden genoemd, is afgebroken, zo meldt Masidi Manjun, de minister van Toerisme van Sabah.

Tijdens de aardbeving bevonden zich zeker 200 klimmers, waaronder veel buitenlanders, en minstens 40 lokale gidsen op de Kinabalu, de 4.095 meter hoge berg nabij de gelijknamige stad.

Vallende stenen

De Maleisische autoriteiten verplichten hen nu om op de top van de berg te blijven wegens het risico op vallende stenen en rotsen. Minstens vier klimmers raakten daardoor al gewond. Ze liepen gebroken armen en benen en hoofdwonden op.

Voorlopig zijn er nog geen meldingen van overledenen of zware materiële schade. Hoewel het eiland Borneo volledig omringd is door de Stille Oceaan, was er ook geen tsunami-alarm. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners