Meer dan 200.000 Palestijnen via telefoon en pamfletten opgeroepen woning te verlaten

16/07/14 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Duizenden Palestijnen zijn op de vlucht geslagen in de Gazastrook, nadat meer dan 200.000 bewoners via de telefoon en met pamfletten verzocht werden de stad Beit Lahiya en twee buitenwijken van Gaza-stad te verlaten.

Meer dan 200.000 Palestijnen via telefoon en pamfletten opgeroepen woning te verlaten

Raketaanval op Gaza © Reuters

Israël heeft zijn aanvallen op de Gazastrook opgedreven door huizen van Hamas-leiders te bombarderen, nadat de islamistische beweging een voorstel voor een bestand had verworpen en tientallen raketten had afgevuurd op Israël.

Het dodental in de Gazastrook steeg tot 208, het aantal gewonden tot 1.550, na negen dagen van vijandelijkheden, zei Ashraf al-Qedra, de woordvoerder van de minister van Gezondheid. Voor zonsopgang bombardeerde Israël de huizen van de minister van Buitenlandse Zaken, Mahmoud al-Zahar, gewezen minister van Binnenlandse Zaken Fathi Hammad, een medewerker van ex-premier Ismail Haneya en parlementslid Jamila al-Shanti. Israël bestookte minstens 30 doelwitten in het noorden van de Gazastrook, nadat meer dan 200.000 bewoners via de telefoon en met pamfletten verzocht waren de stad Beit Lahiya te verlaten alsook twee buitenwijken van Gaza-stad (Sheja'iya en Zeitoun).

De Qassam-brigades, de gewapende vleugel van Hamas, zeiden in een verklaring dat ze sinds dinsdag meer dan 170 raketten hadden afgevuurd op Israël. Het Israëlische leger onderschepte al tientallen raketten boven zijn grote steden.

Revalidatiecentrum volledig vernield

Handicap International en 40 andere organisaties roepen in een gezamenlijke mededeling op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Ze zeggen dat de voorbije dagen vier ambulances en zes ziekenhuizen en zorgcentra in de Gazastrook door Israëlische luchtaanvallen werden getroffen. "Eén revalidatiecentrum voor mensen met een handicap werd volledig vernield."

De Belgische Inge Neefs, die in de Gazastrook werkte en er een boek over schreef ("Gaza op mijn hoofd"), meldt dat het geriatrische ziekenhuis EL-Wafa in Gaza-stad schade opliep door vijf "waarschuwingsbommen". (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners