Meer dan 100 vriesdoden in Oost-Europa

02/02/12 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

In Europa heeft de vrieskou al zo'n 110 doden geëist. 63 doden vielen in Oekraïne, 29 in Polen.

Meer dan 100 vriesdoden in Oost-Europa

© Reuters

Het aantal vriesdoden door de extreme koude is in Oekraïne met twintig gestegen.

De harde winter heeft in één week tijd in Oekraïne aan 63 mensen het leven gekost. Bij temperaturen van minus 30 graden Celsius wordt de toestand steeds dramatischer.

De meeste slachtoffers zijn daklozen. Volgens de autoriteiten belandden de afgelopen zes dagen meer dan 900 mensen onderkoeld of met bevriezingsverschijnselen in ziekenhuizen. Weerkundigen verwachten nog meer recordkoude temperaturen.

In de ex-Sovjetrepubliek leven veel mensen onder armoedige omstandigheden. Officieel telt het land circa 100.000 daklozen, officieuze cijfers spreken van 300.000 mensen zonder echte verblijfplaats.

29 doden in Polen
In Polen steeg het aantal doden in de nacht van woensdag op donderdag met negen tot 29. Minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki riep de bevolking via de radio op om slapende daklozen in haltes of traphallen niet over het hoofd te zien. "Nu is het ogenblik waar van onze solidariteit en sensibiliteit mensenlevens afhangen".

In de Zuid-Poolse plaats Stuposiany werd een diepterecord van -32 graden opgemeten. Dat is geen absoluut record. In december 1996 werd in het bergdorp in het Bieszczady-gebergte een -37 graden gemeten.

4 doden in Tsjechië
De koudegolf heeft in Tsjechië sinds begin deze week minstens vier mensen het leven gekost. In Praag is een dakloze doodgevroren in een geïmproviseerd onderkomen. Daarvoor hadden verantwoordelijken in een park in Pilsen het lijk van een dakloze ontdekt.

Ook grafdelvers raken in de problemen. In Brno grepen stadsarbeiders naar pneumatische hamers om in de diep bevroren bodem gaten uit te breken. "We moeten graven maken. Nood breekt wet", aldus een werkman.

In het noorden van Tsjechië vroor het tot min 28,5 graden. In veel industriezones geldt al enkele dagen een smogalarm.

Fijn stof
Ook bij ons is de hoeveelheid fijn stof in de lucht hoger dan normaal. De verhoogde concentratie is deels te wijten aan de toestroom van continentale lucht, die vanuit het (noord)oosten België komt binnengewaaid. Lucht die van over het continent komt, is altijd meer vervuild. In combinatie met de eigen emissies door verkeer, huishoudens, industrie en landbouw zorgt dit nu voor verhoogde fijnstofconcentraties in de lucht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners