Meer dan 100 doden in één week in Oekraïne

03/02/12 om 13:25 - Bijgewerkt om 13:25

Het koude winterweer heeft sinds vorige vrijdag in Oekraïne al meer dan 100 levens geëist.

Meer dan 100 doden in één week in Oekraïne

© Reuters

De meesten onder de 101 vriesdoden waren daklozen. 64 onder hen werden dood op straat aangetroffen. Honderden andere mensen werden naar het ziekenhuis overgebracht wegens bevriezingsverschijnselen, onderkoeling en andere koudegerelateerde aandoeningen. Waarnemers vermoeden dat het aantal werkelijke doden veel hoger ligt.

De Oekraïense regering verhoogde het aantal verwarmde zalen, waar verkleumde mensen warme dranken en eten kunnen krijgen, naar drieduizend. Over heel het land is 88 procent van de scholen wegens de superwinter gesloten, honderdduizenden leerlingen kregen extra vakantie.

Polen kende zijn koudste nacht deze winter: acht mensen stierven de vriesdood toen het kwik daalde tot min 35 graden. Sinds vorige vrijdag zijn al 37 mensen aan onderkoeling gestorven. Sinds november is het aantal koudedoden opgelopen tot 75. Vorige winter veroorzaakte het winterweer de dood van 212 mensen.

64 doden in Rusland
Rusland gaf inmiddels voor de eerste keer officiële cijfers over de koudedoden. In januari zijn in het grootste land ter wereld in totaal 64 mensen doodgevroren. De veerverbinding naar het eiland Poetjatina niet ver van de grootstad Vladivostok werd voor de eerste keer in jaren wegens de dikke ijsvlakte in de Stille Oceaan onderbroken.

De Kaukasusrepubliek Georgië meldde met min 20 graden de laagste temperaturen sinds 1998. Wegens de zware sneeuwval en de ijzel waren er duidelijk meer ongevallen en gewonde voetgangers, aldus de autoriteiten. In Wit-Rusland moesten een negenhonderdtal scholen wegens de ijzige koude gesloten worden.

Bibberen in Italië
Ook Noord-Italië zit stevig in de greep van de koudegolf met temperaturen van min 30 graden in de Alpen. Het is daarmee de koudste week in 27 jaar. IJs en sneeuw veroorzaken zware verkeershinder en stroompannes. Duizenden mensen zijn getroffen en hebben in hun huizen geen elektriciteit meer of zijn in treinen in de sneeuw vast blijven steken. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners