Meer dan 10.000 doden na aardbeving Japan

© Reuters

Twee weken na de natuurramp, de dodelijkste in Japan sinds 1923, zijn nog steeds meer dan 17.000 mensen vermist.

Twee weken na de zware aardbeving annex tsunami in Japan is het dodental opgelopen tot meer dan 10.000. Daarnaast zijn er nog 2.275 gewonden en worden nog steeds meer dan 17.000 mensen vermist. De Japanse politie maakte de cijfers vrijdag bekend. De natuurramp van 11 maart was de dodelijkste in Japan sinds 1923, toen een aardbeving in de omgeving van Tokio aan 142.000 mensen het leven kostte.

Besmet

Twee Japanners die woensdag aankwamen in China met een commerciële vlucht vanuit Tokio, zijn in het ziekenhuis van Suzhoe opgenomen, omdat ze “zwaar” radioactief besmet zijn. Dat meldt de Chinese dienst die toeziet op de veiligheid en de quarantaine.

Tot nu toe was enkel weet van twee Japanners in Taiwan bij wie op 17 maart abnormaal hoge hoeveelheden radioactiviteit gemeten werden, na de incidenten in de beschadigde kerncentrale van Fukushima. Die twee Japanners woonden in een straal van 200 à 350 kilometer rond de nucleaire centrale.

Duurste

De Amerikaanse bank Goldman Sachs berekende dat de aardbeving Japan ongeveer 140 miljard euro zal kosten, de grootste factuur ooit voor een natuurramp. Japan is de derde grootste economie ter wereld.

De raming van Goldman Sachs blijft weliswaar onder de officiële schattingen van de Japanse regering. Die raamde het kostenplaatje voor de economie op meer dan 200 miljard euro, zonder rekening te houden met de impact op de activiteiten van bedrijven en de gevolgen van de kernramp van Fukushima.

(Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content