Meer dan 1 miljoen asielzoekers in EU in 2015

Migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus © Belga Image

‘Europa moet vastberaden blijven in de bescherming van grondrechten waarop eenieder wettelijk aanspraak maakt, of hij nu al generaties in de EU leeft, of juist is aangekomen’, aldus het Europees agentschap voor grondrechten.

In 2015 hebben meer dan een miljoen mensen asiel aangevraagd in de lidstaten van de Europese Unie (EU). Dat aantal is “veel hoger dan de voorbije jaren” en is een vervijfvoudiging in vergelijking met het aantal in 2014. Dat constateert het Europees agentschap voor de grondrechten (FRA) in zijn rapport.

Dodelijke scheepsrampen Middellandse Zee

Hoewel veiligheidsmaatregelen aan de maritieme grenzen werden versterkt, is het aantal dodelijke scheepsrampen in de Middellandse Zee vorig jaar verder toegenomen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stierven 3.771 mensen tijdens de oversteek.

Voor het FRA blijven de mogelijkheden om het grondgebied van de EU legaal binnen te komen, ontoereikend. Het agentschap betreurt ook maatregelen zoals de bouw van hekken langs de grenzen en de profilering op basis van nationaliteit. In plaats daarvan zou de EU erover moeten waken dat haar grens- en migratiebeleid “het beginsel non-refoulement (verbod op terugzending naar een land waar de vluchteling vervolging vreest of waar zijn leven of veiligheid in gevaar is) en het verbod van collectieve uitzetting respecteert”.

Racisme

Volgens het rapport was er in 2015 in verschillende lidstaten een verergering van racisme en vreemdelingenhaat, die “in hoge mate aangewakkerd werd door de toename van asielzoekers” en de aanslagen. “Om die racistische of xenofobe uitingen tegen te gaan, moeten de lidstaten erop toezien dat elk verondersteld haatmisdrijf wordt onderzocht, vervolgd en berecht”, adviseerde het FRA.

“Europa moet vastberaden blijven in de bescherming van grondrechten waarop eenieder wettelijk aanspraak maakt, of hij nu al generaties in de EU leeft, of juist is aangekomen”, besloot Michael O’Flaherty, directeur van het FRA, in het rapport. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content