Meer asielaanvragen goedgekeurd in Duitsland dan in rest van EU samen

Bondskanselier Angela Merkel op bezoek in een vluchtelingenkamp aan de Turks-Syrische grens © BelgaImage

In Duitsland zijn in de eerste drie kwartalen van het afgelopen jaar meer asielaanvragen ingediend en goedgekeurd dan in de overige 27 EU-lidstaten tezamen.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt op gezag van statistieken van Eurostat.

De krant meldt dat in de eerste 9 maanden van het jaar 988.000 asielaanvragen werden ingediend in de Europese Unie, waarvan twee derde (658.000) in Duitsland. Voor een deel slaat de cijfers op asielzoekers die al in 2015 in Europa arriveerden en van wie de aanvraag vertraging opliep.

Duitsland staat ook veruit op kop wat betreft de goedkeuringen van de asielaanvragen. Volgens Eurostat werden tussen januari en september 755.770 asielaanvragen goedgekeurd in de EU, waarvan meer dan de helft (420.080) in Duitsland.

‘Vluchtelingencrisis nog niet voorbij’

“De beschuldiging dat Europa zijn verantwoordelijkheden rond de opvang van vluchtelingen afschuift op de zuiderse landen gaat niet op wanneer we de cijfers van de asielzoekers vergelijken”, reageert viceparlementsvoorzitter Johannes Singhammer (CSU) in Die Welt. “Dit toont ook aan dat de vluchtelingencrisis in Duitsland nog niet voorbij is”, aldus de christendemocraat.

In Italië werden 85.000 aanvragen ingediend en 67.555 goedgekeurd, in Griekenland werden 7.610 van de 30.495 aanvragen goedgekeurd.

De Tijd berichtte eind december nog dat in België tussen januari en november 14.241 asielzoekers erkend werden als vluchteling.

Partner Content