Medvedev onderbreekt vakantie voor spoedoverleg bosbranden

04/08/10 om 14:37 - Bijgewerkt om 14:37

De president heeft gelast de strategische installaties te beschermen. Een aantal hoge militairen zijn ontslagen.

Het dodental als gevolg van de bosbranden in Rusland is woensdag gestegen tot 48. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties bekendgemaakt.

Tijdens een spoedvergadering van de nationale Veiligheidsraad heeft president Dmitri Medvedev bevolen de strategische installaties in het land te beschermen tegen het vuur. Medvedev onderbrak zijn vakantie voor de vergadering over de bosbranden die door centraal Rusland razen.

Tijdens de vergadering maakte de chef van het Russische atoomagentschap Rosatom bekend dat alle explosieve en radio-actieve materialen zijn weggehaald van de installatie voor kernonderzoek in Sarov. De installatie wordt al enkele dagen bedreigd door het vuur.

De vergadering vormde ook de gelegenheid voor Medvedev om
verschillende hoge militairen te ontslaan wegens nalatigheid. De bosbranden hebben een militaire basis in de regio van Moskou volledig vernield.

Nieuwe branden

Woensdag was er sprake van dat 188.000 hectare bos in brand staat, zo meldde de BBC. In de laatste 24 uur zijn 403 nieuwe branden ontstaan. In de loop van dinsdag had minister van Noodsituaties Sergei Shoigu gewaarschuwd dat de situatie gevaarlijk onvoorspelbaar is.

Ongeveer 150.000 brandweerlui, 25.000 voertuigen en 56 blusvliegtuigen zijn ingezet voor het bestrijden van het vuur. Moskou zet tienduizend militairen in die de brandweer moeten helpen.

Onze partners