Medewerker Trump University: ‘Ik walgde van de manier waarop we bejaarden geld afluisden’

Donald Trump op archiefbeeld uit 2010, toen hij een eredoctoraat ontving van de Robert Gordon University in Aberdeen © Reuters
Rudi Rotthier

Uit de documenten die de rechter in de zaken tegen Trump University heeft vrijgegeven, blijkt dat sommige medewerkers ‘walgden’ van het gebruikte draaiboek, waarbij de organisatie geld uit de zakken probeerde te kloppen van mensen die er geen hadden, met name bejaarden en laaggeschoolden in ruil voor loze beloften.

Drie rechtszaken, aangespannen door groepen “studenten” die zich gedupeerd voelen door wat ze aan de ‘universiteit van Donald Trump’ hebben meegemaakt, zullen hun beslag pas krijgen na de presidentsverkiezingen van november. Maar The Washington Post had een verzoek aan de rechter gericht om de officiële documenten in de zaak vrij te geven. De rechter, Gonzalo Curiel, die vorige week door Donald Trump als “Mexicaan” en “een hater” op de korrel was genomen, oordeelde in het voordeel van de krant en gaf inzage over de “onderwijsinstelling”, die tussen 2005 en 2010 opereerde, en die studenten zou leren hoe groot geld te verdienen in de vastgoedsector. Het was geen echte universiteit in de zin dat er geen erkend curriculum was of een erkend diploma. Er werd veeleer “motiverend” gewerkt.

Uit de vrijgegeven documenten werd onder meer bekend wat het draaiboek was dat “verkopers” gebruikten om klanten naar de cursussen te krijgen.

Deze verkopers werd aangeraden om zoveel mogelijk op emotie te spelen, zoveel mogelijk persoonlijke informatie over de geïnteresseerden te verzamelen, en ze te stuwen naar de duurste cursussen, die ongeveer 35.000 dollar kostten (zo’n 31.500 euro). Na een gratis kennismakingsvergadering kostte de goedkoopste cursus 1.495 dollar (1.340 euro. Voor dat bedrag kreeg de student recht op dagen onderricht. Daarna moesten de verkopers hameren op “privébegeleiding door een mentor”, die veel duurder was, en waar de “echte kennis” zou vrijgegeven worden.

De persoonlijke gegevens over de studenten, met name informatie over inkomen en vermogen, was nodig, moesten de verkopers zeggen, om beter te kunnen adviseren over beleggingen. In werkelijkheid gaf die informatie de verkopers een aanduiding over welke prijs de geïnteresseerden konden betalen. “Gaat het om een alleenstaande ouder met drie kinderen die geld nodig heeft om voedsel te kopen?” aldus het draaiboek, of gaat het om iemand met beschikbaar geld?

‘Gebruik Geld Van Anderen’

Ronald Schnackenberg, die 7 maanden als verkoper voor de universiteit werkte, verklaarde onder ede dat hij geacht werd druk uit te oefenen om een arm echtpaar naar de duurste cursus te lokken. De echtgelieden zouden hun appartement en de gehandicaptenuitkering van de man als onderpand geven om voldoende geld te kunnen lenen. Schnackenberg werd op de vingers getikt omdat hij niet hard genoeg had doorgeduwd om het paar over de streep te trekken.

“Ik geloof dat Trump University een frauduleus systeem was, waarbij medewerkers aasden op bejaarden en laaggeschoolden, die men hun geld afhandig wilde maken”, aldus de verkoper die in mei 2007 ontslag nam nadat hij “in walging” had gadegeslagen hoe een collega de cursus in kwestie, kostprijs 35.000 dollar, toch verkocht kreeg aan het echtpaar.

Ook in het draaiboek lazen de verkopers dat ze de nadruk moesten leggen op het feit dat studenten niet noodzakelijk beginkapitaal moesten om “te slagen”. “Laat ze weten”, kregen de verkopers te horen, “dat je een antwoord hebt gevonden voor hun problemen”.

“We onderwijzen de techniek van het gebruik van GVA – Geld Van Anderen”, aldus het draaiboek.

De studenten moesten zich geen zorgen maken dat ze geen geld hadden, aldus de instructie voor verkopers, Trump zelf gebruikt ook zijn eigen geld niet in zaken.

Dat ze dan wel hun eigen geld zouden gebruiken voor de cursussen, zou geen rem betekenen voor hun latere zaken. Maar ook dat was niet noodzakelijk.

Corrine Sommer, een andere werknemer van Trump University, getuigde dat ze collega’s bezig hoorde die potentiële studenten aanraadden om zoveel mogelijk bankkaarten te nemen om te betalen voor lessen die ze zich niet konden veroorloven. Sommigen waren daklozen, volgens Sommer, maar ook zij kregen te horen dat ze het konden betalen.

“Het is oké, ga gewoon zoveel je kunt onder nul op die kaarten”, zo hoorde Sommer verkopers argumenteren.

‘Heel tevreden’

Trump, die bij het opstarten van Trump University een reality-tv -ster was, beroemd omwille van het tv-programma The Apprentice, verklaarde in een informercial voor de universiteit dat hij zich persoonlijk om de lessen en de studenten zou bekommeren, dat hij de docenten eigenhandig zou uitkiezen. Die beide suggesties bleken niet te kloppen, blijkt uit vele getuigenissen. Trump bleek vele docenten tijdens zijn eigen getuigenis niet bij naam te kennen.

Een derde ex-werknemer had het voor de rechter over Trump University als “een façade, een complete leugen”.

Ongeveer 10.000 studenten zouden uiteindelijk betalende cursussen gevolgd hebben. Het is niet duidelijk hoeveel studenten zich aangesloten hebben bij een proces tegen de universiteit, en hoeveel hun geld hebben teruggeëist.

Trump beweert dat een grote meerderheid van die 10.000 heel tevreden was over de ontvangen lessen, en ook documenten in die richting heeft ondertekend.

“Trump University is van de beste investeringen die ik ooit heb gedaan”, aldus een van die studenten, terwijl degenen die het proces aanspannen gewagen van een “waardeloze” cursus.

De Trumpcampagne verklaarde volgens CNN ook dat de drie ex-werknemers, die tegen de universiteit getuigden, hun getuigenis onder ede hebben herroepen, al is daar geen onafhankelijke bevestiging van.

Trump, die herhaaldelijk verklaarde dat hij een minnelijke schikking had kunnen treffen maar dat hij het niet doet omdat hij de rechtszaken makkelijk zal winnen, trekt sinds vorige week hard van leer tegen de rechter in deze zaak. Hij noemde hem “een hater van Donald Trump”, “we geloven dat hij Mexicaans is” (de ouders van de rechter kwamen uit Mexico, maar hij is in de VS geboren), wat volgens Trump vijandigheid kan verklaren.

De zaak zal zeker deel uitmaken van de presidentscampagne. Dinsdag noemde Hillary Clinton Trump “zelf een bedrieger”. “Hij probeert Amerika te beroven zoals hij al die mensen bij Trump University beroofde”.

Voor de Democraten is dit een makkelijk bruikbaar schandaal, met boze gedupeerden, in een begrijpelijke context, die kunnen opgevoerd worden in politieke advertenties, waarbij Trump omdat er zoveel klachten kwamen de activiteiten van zijn universiteit heeft gestopt.

De Trumpaanhang werpt nu al tegen dat de zakenman 300 bedrijven opgericht heeft, en dat er dan altijd missers tussenzitten. “Maar hoeveel banen heeft Hillary Clinton gecreëerd?”

Partner Content