Medestanders Hillary Clinton ‘ready’ voor presidentsverkiezingen in 2016

© Reuters

Als het van haar medestanders afhangt, doet Hillary Clinton in 2016 opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap.

Dinsdag lanceerden medestanders van Hillary Clinton de website www.readyforhillary.com waarmee ze zich willen inzetten voor haar eventuele kandidatuur. Clinton, die zich na het presidentschap van haar man Bill Clinton actief engageerde in de politiek en in 2008 al kandidaat-president was voor de Democaten, houdt de boot voorlopig af, maar sluit niets uit.

De website is een initiatief van ‘Ready for Hillary’, een politiek steunfonds dat donoren en kiezers voor Hillary Clinton wil mobiliseren. Dergelijke ‘super pacs’ (political action committees) spelen sinds enkele jaren een grote rol in de Amerikaanse politiek.

‘Amerika is klaar voor Hillary en we hebben jouw hulp nodig om ervoor te zorgen dat we klaarstaan wanneer ze de uitdaging aangaat’, staat te lezen op de website. Onder anderen de Britse oud-premier Tony Blair, ‘Sex and the City’-actrice Sarah Jessica Parker en David Plouffe, campagnemanager voor president Obama in 2008, schaarden zich al achter Clinton.

Geen plannen, maar niks uitsluiten
Clinton zelf laat tot nu toe nog niet in haar kaarten kijken, al heeft ze een tweede presidentscampagne nooit uitgesloten. Op 1 februari stapte ze op als minister van Buitenlandse Zaken, volgens velen een voorbode op haar toekomstige ambities. Ook het feit dat ze zich onlangs in een videoboodschap uitsprak voor het homohuwelijk, zien velen als een eerste zet in de aanloop naar 2016. Tijdens een optreden in Washington herhaalde Clinton dat ze geen plannen heeft voor een tweede campagne, maar ze sloot ook niets uit.

De peilingen geven Clinton een goede uitgangspositie. Zo zou ze op dit moment in de belangrijke staat Florida zowel gouverneur Jeb Bush als senator Marco Rubio met ruime marges kloppen. Beiden horen tot de kanshebbers voor de Republikeinse nominatie in 2016. Ook Paul Ryan (Wisconsin), de voormalige running mate van Mitt Romney, hinkt achterop in de peilingen. Daar komt nog bij dat enkele rijzende sterren binnen de Republikeinse partij, zoals Rubio en Ryan, met zware populariteitsproblemen te kampen hebben. Anderen, zoals gouverneurs Nikki Hailey van South Carolina en Chris Christie van New Jersey, zijn dan weer omstreden in de eigen kringen.

Bezorgdheid bij Republikeinen
Clintons populariteit bij Republikeinse kiezers zou weleens slecht nieuws kunnen zijn voor de Republikeinen. Zo uitte Newt Gingrich, die vorig jaar een gooi deed naar de Republikeinse nominatie, enkele maanden geleden op de Amerikaanse zender NBC nog zijn bezorgdheid over haar eventuele kandidatuur. ‘De Republikeinse partij kan niet meestrijden op dat niveau’, aldus Gingrich. ‘Ze is een formidabel persoon en is getrouwd met de meest populaire Democraat van het land.’

Als Clinton de stap zet, zou dat ook een streep door de rekening zijn van enkele partijgenoten. Zo zien velen Andrew Cuomo, de huidige gouverneur van New York, als een van de mogelijke Democratische kanshebbers voor 2016. Een groot deel van de Democratische elite in New York blijft echter trouw aan Clinton, die er van 2001 tot 2009 senator was. Pittig detail: Mario Cuomo, de vader van Andrew Cuomo, was in 1991 topfavoriet voor de Democratische nominatie, maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor Bill Clinton.

Clinton verloor in 2008 de strijd om de Democratische nominatie van Barack Obama, hoewel ze toen een jaar voor de verkiezingen nog ruim voor lag in de peilingen. In 2016 zal ze 69 zijn, even oud als Ronald Reagan toen die in 1980 won. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content