"McChrystal stapt op als bevelhebber Afghanistan"

23/06/10 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

De kans is groot dat Stanley McChrystal woensdag opstapt als Amerikaans opperbevelhebber in Afghanistan. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van bronnen binnen het Pentagon.

"McChrystal stapt op als bevelhebber Afghanistan"

© EPA

McChrystal werd dinsdag teruggeroepen naar Washington, nadat was uitgelekt dat hij in een artikel verschillende topfunctionarissen binnen de regering-Obama fel bekritiseerde.

Onder meer vicepresident Joe Biden, de Amerikaanse ambassadeur in Kabul Karl Eikenberry en speciaal gezant voor Afghanistan Richard Holbrooke kregen een veeg uit de pan.

Verraden

Het artikel verschijnt normaal pas vrijdag, maar Rolling Stone gooide het al op zijn website.

McChrystal zegt in het interview onder meer dat hij zich verraden voelt door Eikenberry, die twijfels had bij de vraag van McChrystal om extra troepen naar Afghanistan te sturen.

"Hier heb je iemand die zich indekt voor de latere geschiedschrijving. Als het misgaat, kan hij altijd zeggen: 'ik heb het je toch gezegd?'," zegt hij over Eikenberry.

Een adviseur van McChrystal zegt in het artikel dat de generaal teleurgesteld was over zijn eerste ontmoeting met Obama. "Het was een fotomoment van 10 minuten. Obama wist duidelijk niet wie McChrystal was".

Alle opties McChrystal verontschuldigde zich dinsdag voor de kritiek in het artikel. "Ik heb dit totaal verkeerd beoordeeld en het had niet mogen gebeuren", zei de topmilitair.

Volgens CNN hangt zijn lot af van de vergadering die hij woensdag met president Barack Obama heeft. Die meeting vindt vermoedelijk plaats in het Oval Office van het Witte Huis.

Over het eventuele lot van McChrystal zei regeringswoordvoerder Robert Gibbs enkel dat "alle opties op tafel liggen". Maar volgens de bronnen van CNN zal de generaal ontslag nemen als Obama het vertrouwen in hem opzegt.

Stanley McChrystal voert het bevel over meer dan 130.000 Amerikaanse soldaten en buitenlandse troepen uit 43 NAVO-landen en niet NAVO-leden in Afghanistan.

Onze partners