'Mazelen breken uit in vluchtelingenkamp Calais'

25/01/16 om 08:13 - Bijgewerkt om 09:33

In het vluchtelingenkamp in Calais zijn meerdere gevallen van de mazelen vastgesteld. Artsen zonder Grenzen plant een grote vaccinatiecampagne.

'Mazelen breken uit in vluchtelingenkamp Calais'

© Belga Image

Dat zei de Belgische vrijwilliger Dirk Vandervelden aan de VRT-nieuwsdienst en is intussen bevestigd door Artzen zonder Grenzen België. Ook in het kamp van Duinkerke zijn er verdachte gevallen gemeld zijn, maar daar is nog niet zeker dat het om de mazelen gaat.

Beide transitkampen zijn geïmproviseerde kampen op slecht terrein en met een slechte sanitaire toestand. Knack.be trok begin deze maand nog naar 'The Jungle of Hell in Duinkerke.' Lees het verslag.

Vaccinatie

De mazelen zijn zeer besmettelijk. Zelfs wie ingeënt is, kan de ziekte nog verspreiden. Vandervelden roept alle vrijwilligers op om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. 'Vooral zwangere vrouwen en mensen die niet gevaccineerd zijn, raden we ten sterkste af om zich de komen weken naar het kamp te begeven,' zei hij aan de VRT.

Nog volgens deredactie.be plant Artsen zonder Grenzen een grote vaccinatiecampagne op beide plaatsen, maar dat moet gebeuren in overleg met de Franse overheid. Daarom zal het wellicht nog tot eind deze week duren alvorens in Calais de vaccinatie wordt opgestart. In Duinkerke zal het pas de week nadien kunnen. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners