May speelt hoog spel

Hubert van Humbeeck
Hubert van Humbeeck

De Britse premier Theresa May probeert haar kiezers én de zakenwereld te vriend te houden.

De entree van Theresa May in de Europese Raad verliep vorige week bijna onopgemerkt. Waals minister-president Paul Magnette ving met zijn verzet tegen het handelsakkoord met Canada meer spotlights dan de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. May wil weten welke kant de gesprekken over de toekomstige relatie met de Unie kunnen uitgaan, voor ze de brexit begin volgend jaar echt op gang trekt. De andere lidstaten willen daar niet op ingaan. Zelfs de doorgaans pro-Britse premier van Malta waarschuwde de Britten dat ze straks tijdens de brexit-onderhandelingen op niet meer clementie hoeven te rekenen dan de Grieken, toen die in Brussel over hun schuldprobleem kwamen praten.

Dat heeft May mee te danken aan de stoere taal op het congres van haar Conservatieve partij. Een minister in haar regering stelde onlangs zelfs voor om bedrijven te verplichten om een lijst op te stellen van de buitenlanders die ze in dienst hebben. May is goed op weg om werk te maken van de harde uitstap uit de Unie, waar zakenlui en bankiers in Londen zo bang voor zijn. Van de onderhandelingen die toenmalig premier David Cameron voor het referendum over de brexit begin dit jaar in Brussel nog voerde, weten ze in Downing Street nochtans precies hoe ver de Unie de Britten tegemoet wil komen.

De belangstelling van de Britten voor Europa is zo gering dat ze zich miskijken op wat daar leeft. Het Verenigd Koninkrijk staat niet zo sterk als het zelf graag gelooft. Het wil lid blijven van de eenheidsmarkt, maar het vrije verkeer van personen binnen die ruimte aan banden leggen. Volgens de Unie kan het een niet zonder het ander. Maar aan de ene kant heeft de Britse economie de eenheidsmarkt nodig, terwijl May aan de andere kant niet kan terugkomen op haar belofte om de Britten zelf te laten beslissen over wie er het land binnenkomt. Dat is voor haar zoveel als politiek dynamiet.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Eigenlijk rekenen de Britten erop dat populistische politici en partijen Europa daarna zullen verplichten om het vrije verkeer van personen te laten varen. May speculeert daarmee op een mislukking van het Europese project zoals we dat nu kennen. Daarbij verzinkt het verzet van Magnette tegen het Canadese handelsakkoord in het niet.

Hubert van Humbeeck

May speculeert op een mislukking van het Europese project zoals we dat nu kennen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content