Yes, mister president

THERESA MAY OP BEZOEK BIJ DONALD TRUMP: 'moeder-overste op een fotoshoot van Playboy', schreef The Economist. © BelgaImage

De Britse regering gaat op de knieën voor Donald Trump. En die vindt het fantastisch. Alles voor de brexit.

De snelheid waarmee premier Theresa May zich naar het Witte Huis haastte om Donald Trump te feliciteren met zijn ‘schitterende overwinning’ viel niet bij alle Britten in goede aarde. Zowel de kwaliteitskrant The Guardian als de tabloid The Sun vergeleek haar met een poedel. Zoals Tony Blair in 2003 de poedel van George W. Bush werd genoemd, voor de manier waarop hij de Amerikaanse president gedwee volgde in de oorlog met Saddam Hoessein en Irak. Het zakenblad The Economist vergeleek de tocht van May naar Washington zelfs met een bezoek van moeder-overste aan een fotoshoot van Playboy.

Dat komt omdat May zich tot voor kort niet echt als een bewonderaarster van Trump liet kennen. Haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zei ook niet zo lang geleden dat de Amerikaanse president blijk gaf van een ‘ontstellende onwetendheid’ en dat hij ‘niet geschikt’ is om zijn land te leiden. Hij is daar ondertussen op teruggekomen, want dat was vanzelfsprekend voor The Donald de eed aflegde als de 45e president van de Verenigde Staten. Het viel bij de Britse Conservatieven ook slecht dat UKIP-leider Nigel Farage enkele dagen na de verkiezingen in de Trump Tower al met de president-elect op de foto mocht. Dat was een serieuze diplomatieke misstap van Trump, die hij nu wellicht niet meer zou maken.

Eigenlijk was het bezoek van May aan Washington de entree van Trump op de internationale diplomatieke scène. Dat ze zo veel haast maakte en dat Trump haar de eer bewees om als eerste buitenlandse staatshoofd in zijn Witte Huis te worden ontvangen, heeft alles te maken met de brexit. Als het Verenigd Koninkrijk over goed twee jaar volledig uit de Europese Unie stapt, heeft het snel een handelsakkoord met de Amerikanen nodig. Zolang Londen lid is van de Unie mag het geen afzonderlijke handelsverdragen onderhandelen, maar het zou niet verbazen als de gesprekken met de Amerikanen informeel toch tegelijk met die over de brexit worden opgestart.

Er is op het eerste gezicht geen enkele reden waarom Trump de Britten aan een voordelig akkoord zou helpen. Hij is om te beginnen al geen voorstander van vrijhandel. Hij weet ook dat May vragende partij is en hij kan dus ongegeneerd het economische gewicht van de VS uitspelen. May kan er alleen op rekenen dat Trump haar een goede deal gunt, als een breekijzer om de Europese Unie verder uiteen te wrikken. Trump noemde de brexit op de gezamenlijke persconferentie met May opnieuw een ‘fantastische’ zaak. Als de Britten beter worden van een akkoord met de Amerikanen, waarom zouden andere lidstaten van de Unie dat voorbeeld dan niet volgen? Tegelijk is, bijvoorbeeld, The Economist van mening dat zelfs een goed akkoord met de Amerikanen het verlies van de Europese markt voor de Britten bijlange niet compenseert.

May kreeg Trump ook zover dat hij toch steun uitsprak aan de NAVO, maar twee dagen nadat ze hand in hand met hem naar het spreekgestoelte was gelopen voor hun persconferentie zat er al een haar in de boter. Zoals andere Europese regeringsleiders zag ook May zich verplicht om te protesteren tegen het presidentiële bevelschrift dat burgers uit een aantal landen met een moslimmeerderheid de toegang tot de VS ontzegt. Ze protesteerde wel niet zelf. Die eer liet ze over aan haar minister van Buitenlandse Zaken.

Door HUBERT VAN HUMBEECK

May kan erop rekenen dat Trump haar een goede deal gunt, als een breekijzer om de Europese Unie verder uiteen te wrikken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content