Mauritanië: 5 jaar geëist voor actie tegen slavernij

30/12/14 om 02:41 - Bijgewerkt om 03:29

Enkele dagen nadat in het noorden van het land een man ter dood veroordeeld werd wegens belediging van de profeet, heeft in het zuiden van het land een procureur vijf jaar geëist tegen tien militanten van een groep die de slavernij in het land aan de kaak stelt.

Mauritanië: 5 jaar geëist voor actie tegen slavernij

De Algerijnse premier Abdelmalek Sellal (links) in gesprek met Mohamed Ould Abdel Aziz, president van Mauritanië, tijdens de Amerikaans-Afrikaanse top in Washington © Reuters

De procureur in de zuidelijke stad Rosso eiste 5 jaar gevangenis plus boetes en beslaglegging op bezittingen omdat de tien deel uitmaken van "een niet erkende organisatie".

Dat heeft de verdediging van de anti-slavernijgroep tegenover het Franse persagentschap AFP verklaard.

Die organisatie noemt zich IRA (vrij vertaald: Initiatief voor Renaissance van de Anti-slavernijbeweging) en is actief in een land waar slavernij, hoewel sinds 1981 tegen de wet, nooit is uitgeroeid. Dat is trouwens het punt: president Mohamed Ould Abdel Aziz ontkent dat slavernij in zijn land nog bestaat, er zijn volgens hem alleen nog "de gevolgen van vroegere slavernij". Terwijl bijvoorbeeld The Global Slavery Index, opgezet door de Walk Free Foundation, Mauritanië op de eerste plaats zet van landen met een slavernijprobleem. Volgens die index zijn er in het dunbevolkte maar immens grote Afrikaanse land 155.600 slaven, op een totale bevolking van 3,5 miljoen. De overheid van Mauritanië speelt hierbij een nefaste rol, door het probleem te ontkennen en door in ieder geval niet afdoend op te treden, aldus de Walk Free Foundation.

In slavernij zit in Mauritanië doorgaans een raciaal element: donkerhuidigen zijn slaaf van 'witte Moren', een Arabisch of Berbers sprekend lichtergekleurd deel van de bevolking, dat volgens ngo's ook bevoordeeld wordt in overheidsdienst en in het politieke leven.

De tien werden gearresteerd tijdens een anti-slavernijmanifestatie. Behalve lidmaatschap van een niet erkende organisatie, wordt hen volgens de verdediging onwettige samenscholing en geweld tegen de openbare orde verweten.

Een van de tien, een Peul, argumenteert volgens de verdediging dat hij geen lid is van IRA, en dat hij namens een andere organisatie, die wel toestemming kreeg, manifesteerde.

Blasfemie

Deze strafeis komt luttele dagen nadat in het noorden van het land een 28-jarige man wegens blasfemie ter dood veroordeeld werd. Hij had in een artikel op een website het kastensysteem van zijn land op de korrel genomen, en volgens de rechtbank ook de rol van de profeet in dat systeem benadrukt. Hij gaf de smeden als voorbeeld van een groep (waartoe hij zelf behoort) die ten onrechte van een lage maatschappelijke status geniet, al sinds de tijd van de profeet, maar hij zou ook de slavernij in zijn land hebben bekritiseerd. Dat het artikel kritiek bevatte op de profeet ontkende de beschuldigde, hij sprak van een misverstand.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners