Massaverkrachtingen Oost-Congo: VN geven falen toe

08/09/10 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

Ook is de omvang van het drama nog groter dan gevreesd. Waarschijnlijk werden zeker 500 vrouwen en kinderen verkracht.

Massaverkrachtingen Oost-Congo: VN geven falen toe

© Reuters

De blauwhelmen van de Verenigde Naties (VN) hebben in hun missie gefaald, doordat ze niet in staat waren om de systematische verkrachtingen van enkele weken geleden in Oost-Congo te voorkomen. Dat gaf Atul Khare, VN-assistent-secretaris-generaal voor vredeshandhaving, toe in zijn getuigenis voor de VN-Veiligheidsraad in New York.

Khare zei ook dat de omvang van het drama nog groter is dan gevreesd. Waarschijnlijk werden minstens 500 vrouwen en kinderen verkracht.

Eerder was sprake van 240 verkrachtingen in en rond het dorpje Luvungi, maar volgens Khare zijn nog 260 gevallen aan het licht gekomen in andere gebieden in de provincies Noord- en Zuid-Kivu.

Falen

De systematische verkrachtingen vonden eind juli - begin augustus plaats en zijn vermoedelijk het werk van Congolese en Rwandese rebellen, al ontkennen de Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) hun betrokkenheid.

De leden van de Veiligheidsraad uitten hun ontzetting over het drama en hadden kritiek op het falen van de VN-missie in Oost-Congo (MONUSCO), die de misdaden niet kon voorkomen. Luvungi ligt op enkele kilometers van een VN-basis.

"Terwijl in de Congolese regering in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de veiligheid van de burgers, zijn wij zelf ook tekortgeschoten," zei Khare voor de Veiligheidsraad.

"Onze acties waren ontoereikend wat heeft geleid tot de onaanvaardbare gewelddaden jegens de dorpelingen in de regio. We moeten beter doen."

Lees meer over:

Onze partners