Massamoorden in VS zijn besmettelijk

06/07/15 om 18:24 - Bijgewerkt om 18:24

Inspireert de ene massamoordenaar de andere in de VS? Ja, zeggen onderzoekers. Schietpartijen met meerdere dodelijke slachtoffers blijken besmettelijk te zijn.

Massamoorden in VS zijn besmettelijk

© Reuters

Massamoorden komen steeds vaker voor in de Verenigde Staten, gemiddeld om de twee weken. Vorige maand nog vielen negen doden in een kerk in Charleston. Vaak zijn scholen het doelwit, gemiddeld om de maand.

Onderzoekers van de Arizona State- en Northeastern Illinois-universiteiten hadden een vermoeden dat er een onderling verband was. Dat vermoeden ontstond begin vorig jaar, toen een van de onderzoekers, Sherry Towers, naar een vergadering moest in de Purdue-universiteit.

Die werd afgelast na een schiet- en steekpartij waarbij een dode viel. De week voordien waren er drie andere schietpartijen in scholen in het nieuws geweest. 'Ik vroeg me af of dit gewoon een statistisch toeval was, of dat die gebeurtenissen via de nieuwsmedia kwetsbare mensen onbewust op gedachten brengen in een korte periode na elke gebeurtenis.'

Besmettelijke periode

Aan de hand van wiskundige modellen gingen ze na of dit klopte. Ze brachten moorden met meer dan vier dodelijke slachtoffers in kaart en stelden vast dat er inderdaad duidelijke pieken zijn, periodes waarin dergelijke moorden vaker voorkomen.

Net zoals zelfmoorden andere mensen inspireren om een einde hun leven te maken, zo inspireren massamoorden andere mensen tot geweld met meerdere slachtoffers. Welke moord precies welke moord inspireert, valt niet te achterhalen, zeggen de onderzoekers. Maar ze stellen wel vast dat een complexe dynamiek verscheidene massamoorden met elkaar verbindt.

Na een massamoord blijkt een besmettelijke periode van gemiddeld dertien dagen te ontstaan. 20 tot 30 procent van de massamoorden vindt plaats in zo'n periode.

In staten waar veel burgers een wapen bezitten, komen massamoorden vaker voor, stelden de onderzoekers nog vast.

De studie verscheen in de vakpublicatie Plos One. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners