Massale toeloop voor beroepsproces Eternit in Turijn

14/02/13 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

Bij de start van het proces in beroep tegen asbestproducent Eternit, zijn verschillende honderden mensen afgezakt naar de rechtbank in Turijn.

Massale toeloop voor beroepsproces Eternit in Turijn

© Reuters

Twee voormalige toplui van Eternitde Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny en de Belgische baron Jean-Louis de Cartier, worden bij verstek berecht op het beroepsproces tegen de producent van dakmaterialen voor het gebruik van asbest.

In februari vorig jaar werden Schmidheiny en de Cartier veroordeeld tot zestien jaar gevangenis en schadevergoedingen plus interesten van miljoenen euro's voor de dood van tweeduizend mensen die werkten in de Eternit-vestiging in Italië. De twee werden toen veroordeeld wegens "het bewust veroorzaken van een milieuramp" en "het bewust verzuimen van een rampenplan".

Rechtstreeks te volgen

De verdediging van Schmidheiny tekende beroep aan tegen het vonnis, omdat volgens hen de Turijnse rechtbank niet bevoegd is om de zaak te behandelen. Zij vroegen het Italiaanse gerecht de zaak over te brengen naar een assisenhof. Bovendien willen ze de zaak zien voorkomen bij het Europees Hof van Justitie.

Ook het Italiaanse openbaar ministerie ging in juni in beroep tegen de uitspraak, omdat in het zogenaamde asbestproces ook rekening gehouden zou moeten worden met verschillende verjaarde zaken.

De voorzitter van het hof is het eens met de aanwezigheid van cameraploegen in de zaal. Geïnteresseerden kunnen het proces ook rechtstreeks online volgen. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners