Massale pro-regeringsbetoging in Macedonië

19/05/15 om 01:21 - Bijgewerkt om 01:21

Nadat de oppositie zondag massaal op straat kwam, was het maandagavond de beurt aan degenen die de belaagde regering van premier Nikola Gruevski ondersteunen. Zo'n 30.000 manifestanten betoogden voor diens regering.

Massale pro-regeringsbetoging in Macedonië

Massale opkomst voor pro-regeringsmanifestatie © REUTERS

Die 30.000 manifestanten kwamen in hoofdstad Skopje bijeen en scandeerden Macedonië" en "Nikola, Nikola! ". Tezelfdertijd waren op ongeveer 2 kilometer nog zo'n 1.000 aanhangers van de oppositie aanwezig. Zij kamperen sinds zondag voor de zetel van de regering, om het ontslag te eisen.

De Macedonische premier liet aan de betogers verstaan dat het zijn bedoeling is om Macedonië lid te maken van de Europese Unie. Hij verzekerde ook bereid te zijn te luisteren naar de grieven van de oppositie, maar herhaalde niet te zullen aftreden. "De duistere krachten gaan niet overwinnen".

'Inmenging'

De premier wordt beschuldigd van corruptie en het massaal afluisteren van onder meer opposanten. Tegelijk laait ook het etnisch geweld opnieuw op, waarbij het tien dagen geleden tot dodelijk geweld kwam tussen de ordediensten en etnische Albanezen in de stad Kumanovo. Volgens sommige oppositieleden is die schietpartij ook georchestreerd door de regering.

Het conflict lijkt tot op zekere hoogte op dat in Oekraïne een jaar geleden. De premier van Macedonië vaart een eerder pro-Russische koers, en weigerde bijvoorbeeld sancties uit te vaardigen vanwege het Russisch optreden in de Krim en Oost-Oekraïne. Dat bemoeilijkt de toenadering en toetreding tot de EU. De oppositie zit meer op de EU-lijn.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken had het volgens Le Monde maandag over "Westerse organisatoren" die proberen een revolutie te ontketenen tegen de zittende premier.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners