Massale hongerstaking Palestijnse gevangenen stopgezet na inwilliging eisen

Palestijnen betogen recent in de stad Ramallah, in solidariteit met Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen. © Reuters
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Een massale hongerstaking van Palestijnse gevangen in Israël is na 40 dagen stopgezet. Met de toekenning door Israël van een tweede familiebezoek per maand is een hoofdeis van de hongerstakers ingewilligd.

Een duizendtal Palestijnen in Israëlische gevangenissen was 40 dagen geleden een massale hongerstaking begonnen, voornamelijk om meer contact met hun families af te dwingen. Israël komt nu deels tegemoet aan hun eisen, met de toekenning van een tweede familiebezoek per maand voor elke gevangene.

De hongerstaking werd geleid door Marwan Barghouti, een kopstuk van de politieke partij Fatah, die sinds 2002 in de gevangenis zit. De tegemoetkoming door Israël heet een zeldzame verwezenlijking voor de Palestijnen, zeker omdat een aantal Israëlische ministers hadden verklaard geen toegeving te zullen doen.

Naar verluidt zou ook de speciale gezant van de VS voor de vredesgesprekken in het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, de kwestie afgelopen week besproken hebben met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, op vraag van die laatste.

Meer dan 6.000 Palestijnen zitten momenteel vast in Israëlische gevangenissen op straffen die met het Israëlisch-Palestijns conflict te maken hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content