Massale evacuaties uit Libië

23/02/11 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

De berichten die uit Libië komen, wijzen er op dat het geweld en de chaos er hand over hand toenemen. De manifestanten controleren naar verluidt intussen zo goed als het hele oosten van het land.

Massale evacuaties uit Libië

© Reuters

De berichten die uit Libië komen, wijzen er op dat het geweld en de chaos er hand over hand toenemen. Tal van landen zetten de grote middelen in om hun onderdanen te evacueren. De manifestanten controleren naar verluidt intussen zo goed als het hele oosten van het land. Onder anderen Frankrijk, Turkije, Rusland, China, India en de VS hebben vliegtuigen en schepen gestuurd om duizenden van hun onderdanen uit Libië te halen.

De voorbije dagen hebben ook al tientallen Belgen en Nederlanders het land verlaten. Momenteel wacht nog een tiental Belgen op evacuatie, is te horen bij Buitenlandse Zaken.

Druk
Intussen neemt de druk op Muammar Khaddafi fors toe. De Luxemburgse van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn zei woensdag dat het nog slechts een kwestie van uren is voor de Europese Unie (EU) sancties neemt tegen de Libische leider.

Asselborn noemde de snoeiharde repressie tegen de demonstranten in Libië en de furieuze toespraak van Khaddafi - die zijn volk dinsdag met de dood bedreigde - "zeer erg". Ook de Europese Commissie bestempelde het gedrag van Khaddafi als "onaanvaardbaar".

Dinsdag al nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een resolutie aan, waarin de Libië autoriteiten oproept om het geweld tegen de demonstranten onmiddellijk te stoppen. De Arabische Liga schorste Libië.

Controle
Persagentschap AFP meldt dat de manifestanten met de steun van overgelopen militairen intussen zo goed als het hele oosten van Libië in handen hebben. Troepen die loyaal blijven aan Khaddafi, worden geëxecuteerd, vertelden burgers uit Al-Baida.

De opstand tegen het Libische regime heeft volgens officiële cijfers aan minstens 300 mensen het leven gekost, maar waarschijnlijk ligt het dodencijfer veel hoger.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zei woensdag dat hij vreest voor een "bijbelse exodus" van migranten wanneer het regime in Libië valt en een golf van 200.000 tot 300.000 vluchtelingen op gang komt.

Onze partners