Massale antiterreuractie in Australië 'verijdelt aanslag'

18/09/14 om 03:46 - Bijgewerkt om 06:15

800 politieagenten hebben in de buitenwijken van de Australische steden Sydney en Brisbane minstens 25 huizen doorzocht en 15 verdachten gearresteerd. Een terreurcel stond volgens de politie op het punt "ernstig geweld tegen willekeurige burgers" te plegen. Premier Tony Abbott preciseerde dat de cel onthoofdingen van burgers plande. Door de arrestaties is volgens de politie 'een aanslag verijdeld'.

Massale antiterreuractie in Australië 'verijdelt aanslag'

Andrew Scipione, de politiecommissaris, tijdens de persbriefing, die live op tv werd uitgezonden © /

De politie noemde het " de grootste antiterreuractie die ooit in Australië is gehouden".

De actie komt er een week nadat de regering het dreigingsniveau heeft opgetrokken van gemiddeld naar hoog.

Volgens politiecommissaris Andrew Scipione zijn er 15 arrestaties gebeurd, één van die vijftien is meteen beschuldigd van ernstige terreurdaden.

De politiecommissaris zei tijdens een persbriefing dat de terreurcel begonnen was met de uitvoering van geplande aanslagen in Australië. Het plan bestond erin dat men "ernstig geweld tegen willekeurige burgers"zou plegen, maar dat is, aldus de commissaris, door het politieoptreden verhinderd. "Kalmte is nu de boodschap."

Volgens de tv-zender ABC-news zou uit documenten die bij de rechtbank zijn neergelegd blijken dat het plan erin bestond een burger of meerdere burgers, de ene na de andere, van straat op te pikken, in een IS-vlag te wikkelen en voor een camera te onthoofden.

Die versie werd korte tijd later bevestigd door de eerste minister van Australië, Tony Abbott. De cel werd volgens hem gestimuleerd door een Australiër, "die blijkbaar vrij prominent is in IS." Hij had het plan geopperd en de cel was met de uitvoering begonnen.

De politie heeft 200 mensen op de been gebracht om te kunnen optreden bij eventuele rellen na de arrestaties.

Paspoorten

Volgens experten die in de Australische tv-uitzendingen aan het woord komen, zijn er zo'n 200 Australiërs die onder de vlag van IS vechten in Syrië of Irak (de regering heeft een officiële schatting van 60). Daarnaast zijn er zo'n 100 actieve sympathisanten in Australië zelf, die geld inzamelen en op andere manieren IS proberen te ondersteunen. Van zo'n 60 van die 100 werd het paspoort ingetrokken, om hen te beletten naar het Midden-Oosten te vertrekken. Precies in die groep zijn de arrestaties gevallen. Volgens een deskundige hunkeren die sympathisanten zo naar actie dat ze, als ze niet kunnen vertrekken, dan maar in eigen land dingen bedenken.

Bedreigingen

De huiszoekingen en arrestaties volgen na een week met meerdere kleinere operaties en incidenten. Zo werd de eigenaar van een islamitische boekhandel gearresteerd op verdenking van financiële ondersteuning van terreurgroepen. Zijn broer was de eerste Australische zelfmoordterrorist.

Ongeveer tegelijk werd een wisselkantoor gesloten. Vermoed wordt dat via dat kantoor geld naar terreurgroeperingen werd versast.

En dinsdag werd een Libanees-christelijke school opgeschrikt door een voorbijrijdende auto, waarin jongeren die met een IS-vlag zwaaiden bedreigingen riepen. "Iedereen hier gaat eraan", schreeuwden ze, en ook: "Alle christenen moeten sterven".

(RR)

Lees meer over:

Onze partners