'Massale aanvallen op Griekse migranten' (Human Rights Watch)

10/07/12 om 14:27 - Bijgewerkt om 14:27

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) brengt een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de Griekse autoriteiten niets doen aan wat HRW massale aanvallen op migranten noemt.

'Massale aanvallen op Griekse migranten' (Human Rights Watch)

© Reuters

Human Rights Watch (HRW), een internationale organisatie die opkomt voor de mensenrechten, luidt de alarmbel. In een rapport wijst HRW erop dat migranten zwaar te lijden hebben onder de economische toestand in Griekenland.

De organisatie schrijft in haar rapport dat migranten worden aangevallen door Grieken die vinden dat ze verantwoordelijk zijn voor de toestand waarin het land verkeert. Vooral de hoge misdaadcijfers en het feit dat ze zouden profiteren van de krimpende sociale zekerheid, worden hen aangerekend.

HRW meldt dat minstens 52 mensen het slachtoffer waren van ernstig geweld met vermeende racistische motieven in de periode tussen augustus 2009 en mei 2012. In twee gevallen waren zwangere vrouwen het slachtoffer van agressie. Er zouden in Athene no-gozones zijn ontstaan voor migranten.

"Autoriteiten staan erbij en kijken ernaar"
"De politie pakt de aanvallers niet aan", klaagt HRW. Slachtoffers zou worden afgeraden een klacht in te dienen. "Dat haalt toch niets uit", krijgen migranten vaak te horen. Vaak moeten ze de excuses van de agressor aanvaarden. Het rapport maakt zelfs gewag van agenten die dreigen om slachtoffers te arresteren als ze blijven aandringen op een onderzoek.

Als ze toch een klacht indienen, moeten ze 100 euro betalen. Die maatregel werd eind 2010 ingevoerd om onzinnige klachten te vermijden.

Het rapport somt enkele voorbeelden van agressie tegen migranten op. Zo was er in mei 2011 het geweld in de nasleep op de moord van de Griek Manolis Kantaris. Hij werd gedood toen hij zijn vrouw naar het ziekenhuis wou brengen om te bevallen.

In de dagen nadien, trokken Grieken de straat op en riepen slogans zoals "Grieken voor de Grieken" en "Buitenlanders buiten". Verschillende migranten werden geschopt en gestoken met messen. Een triest hoogtepunt werd bereikt toen de 21-jarige Alim Abdul Mana uit Bangladesh doodgestoken werd door boze Grieken.

Ziekenhuizen "schoonmaken"
HRW zegt bewijs te hebben dat veel van de racistische agressors lid zijn van extreemrechtse partijen zoals Gouden Dageraad. Het heeft wel geen bewijzen dat de partij het geweld orkestreert.

Gouden Dageraad, dat bij de verkiezingen een aantal zetels veroverde in het parlement, liet de laatste maanden vaak van zich horen. Zo zeiden enkele partijleden dat ze de Griekse ziekenhuizen zouden "schoonmaken". Dat wil zeggen: de migranten eruit gooien om plaats vrij te maken voor de Grieken. Verder was er een Gouden Dageraadlid dat live op televisie enkele rake klappen gaf aan een collega-politicus. (JC)

Onze partners