Massa-executie door IS verijdeld door Iraaks-Amerikaanse operatie

22/10/15 om 20:40 - Bijgewerkt om 20:40

Bij een reddingsoperatie in Irak, waaraan naast Iraakse en Koerdische strijdkrachten ook Amerikaanse grondtroepen deelnamen, zijn circa 70 gijzelaars bevrijd uit handen van de terreurorganisatie IS. Volgens het Pentagon stonden ze op het punt te worden geëxecuteerd. De operatie kostte het leven aan een Amerikaanse soldaat.

Massa-executie door IS verijdeld door Iraaks-Amerikaanse operatie

Hawija staat onder controle van de IS © Belga Image

De reddingsoperatie vond donderdagochtend vroeg plaats in een gevangenis van IS nabij het dorp Hawija in de Noord-Iraakse provincie Kirkuk, zo maakte het Pentagon bekend volgens nieuwszender CNN.

Dringend

Circa 70 gijzelaars werden bevrijd, onder wie 20 leden van de Iraakse veiligheidstroepen. Eerst was er sprake van Koerdische gijzelaars, maar de regionale Koerdische overheid sprak dat later tegen.

De operatie kreeg groen licht nadat duidelijk was geworden dat er onmiddellijk gevaar bestond voor hun executie. 'Er was niet veel tijd,' citeert CNN een anonieme Amerikaanse functionaris.

Bij de operatie werden ook 6 jihadisten gevangen genomen en meer dan 20 gedood, aldus nog CNN.

Amerikaanse dode

Een Amerikaanse soldaat die gewond raakte bij het vuurgevecht, overleed later aan zijn verwondingen. Het is de eerste Amerikaanse gesneuvelde in Irak sinds 2011 en dus ook sinds het begin van het Amerikaanse offensief tegen IS vorige zomer.

Bovendien is het voor het eerst dat Amerikaanse grondtroepen in actie komen tegen IS in Irak. Tot nu toe voerde ze alleen luchtaanvallen uit. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners