Martin Schultz: ‘Vluchtelingenakkoord sluiten met Egypte, zoals met Turkije’

Martin Schultz © REUTERS

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz pleit voor een akkoord tussen Egypte en de Europese Unie, naar analogie met het verdrag tussen de EU en Turkije.

“Dat is de weg die we moeten inslaan”, zegt Martin Schulz in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Bij een dergelijk akkoord, zegt hij, moeten de bescherming van vluchtelingen en de strijd tegen mensensmokkelaars centraal staan.

Egypte wordt volgens het Europese grensbewakingsbureau Frontex steeds belangrijker als startpunt voor de door smokkelaars georganiseerde overtochten per boot naar Europa. De reis vanuit Egypte is zeer gevaarlijk en duurt vaak langer dan tien dagen. Woensdag kwamen bij een schipbreuk voor de Egyptische kust minstens 51 mensen om het leven.

Het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije houdt in dat migranten die illegaal in Griekenland aankomen, worden teruggestuurd naar Turkije als ze geen asiel aanvragen of als hun aanvraag is afgewezen. Voor elke Syrische migrant die wordt teruggestuurd naar Turkije, vangt Europa een vluchteling op die wel een correcte asielaanvraag heeft ingediend.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content