Marseille ontwaakt na veldslag: 35 gewonden, van wie 1 in levensgevaar

12/06/16 om 09:36 - Bijgewerkt om 13:33

Bij de rellen aan de oude haven van Marseille in de aanloop naar het EK-duel tussen Engeland en Rusland zijn zaterdag volgens een laatste balans 35 mensen gewond geraakt. Eén man vecht nog voor zijn leven.

Marseille ontwaakt na veldslag: 35 gewonden, van wie 1 in levensgevaar

© reuters

Volgens de plaatselijke krant La Provence zijn vier van de gewonden in Marseille er erg aan toe en vecht er één voor zijn leven. Het merendeel van de gewonden heeft evenwel reeds het ziekenhuis kunnen verlaten.

Er waren zaterdag niet alleen rellen in de oude havenstad, ook na de wedstrijd, die op een gelijkspel eindigde, waren er in het Vélodrome-stadion zelf gewelddadige incidenten.

Een 'aantal' Britten werd gewond afgevoerd, meldde de Britse zender ITV. Concurrent Sky wist dat de Europese voetbalbond UEFA een onderzoek heeft geopend naar het geweld in het stadion, met mogeljke gevolgen voor zowel beide landen als het toernooi zelf.

Voor en ook na de match waren er na de match opnieuw relletjes in de oude haven, aldus La Provence. De politie trad met de wapenstok op om de orde te herstellen. Op gezag van de prefectuur meldde La Provence dat er zaterdag acht mensen zijn opgepakt. Eerder was sprake van zes.

Bij de rellen van zaterdagmiddag kregen Russen, Fransen en Britten het met elkaar aan de stok. Volgens de Britse zender Sky heeft de Engelse voetbalbond de supporters het 'vreselijke' gedrag van dronken Engelse fans veroordeeld en de supporters opgeroepen zich respectvol te gedragen.

Niet enkel Marseille werd geteisterd door het voetbalgeweld. Dat was ook het geval in Nice tussen inwoners van de zuidelijke stad en Noord-Ierse 'supporters'. Volgens verscheidene getuigen, over wie de krant Nice-Matin bericht, had een bende van een twintigtal 'locals' in een straat die in een openluchtbar was veranderd Noord-Ieren geprovoceerd. De politie trad snel op om de rust te herstellen. In Nice raakten zeven mensen gewond. Noord-Ierlandspeelt er vandaag/zondag tegen Polen.

Imago van Rusland

De Russiche minister van Sport Vitali Moetko heeft zondag tegenover het Russische persbureau R-Sport het "wangedrag" van de Russische supporters na afloop van de match Engeland-Rusland gehekeld. Hij denkt dat zijn land een boete zal krijgen van de Europese voetbalbond UEFA.

Moetko herinnert eraan dat Rusland in 2018 het volgende WK zal ontvangen. "Wij moeten ons imago behouden en de mensen mogen niet ontaarden", zei hij. De Russische minister had kritiek op de organisatie in Frankrijk en de veiligheidsprocedures. Tegenover het staatspersbureau TASS zei hij dat voor het 'correct organiseren van dergelijke ontmoetingen je de supporters moet scheiden'. "Er waren herrieschoppers en uiteraard is dat niet goed. Er waren geen hekken, niets."

Volgens het Russisch consulaat-generaal in Marseille zijn er geen Russen onder de zwaargewonden in Marseille. Wel is er een Russische 'supporter' opgepakt die een gevangenisstraf wagens slagen en verwondingen riskeert.

Gelijkluidende bronnen zeggen dat er zondag tien mensen in voorlopige hechtenis zitten na het geweld van zaterdag in de havenstad: Engelsen, een Oostenrijker, Fransen en Russen. Meerderen van hen zullen maandag voor de rechter verschijnen. (Belga/BO)

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Onze partners