Marokko past omstreden verkrachtingswet aan

22/01/14 om 23:54 - Bijgewerkt om 23:54

Marokko past omstreden verkrachtingswet aan

Marokkaanse vrouwenrechtenactivistes betogen na de zelfmoord van Amina Filali. © REUTERS

De Marokkaanse volksvertegenwoordigers hebben woensdagavond unaniem een artikel uit de strafwet in die zin aangepast. De stemming gebeurde twee jaar na een ophefmakende zaak.

Op 10 maart 2012 pleegde de jonge Amina Filali zelfmoord, omdat ze verplicht werd met haar verkrachter te huwen. De zaak zorgde voor een schok in het koninkrijk. Door het slachtoffer te trouwen, ontsnapt de vermeende dader volgens artikel 475 van de strafwet aan rechtsvervolging.

1 miljoen handtekeningen

Na een eerste gunstige stemming in maart 2013, keurden de volksvertegenwoordigers woensdagavond eenparig in openbare zitting de schrapping van de bewuste alinea. Het was vooral op aandringen van de familie dat het slachtoffer huwde met de dader.

Een ngo had een petitie met 1 miljoen handtekeningen verzameld en aan het parlement afgegeven om de zaak snel te beslissen.

Zes miljoen gewelddaden

Volgens cijfers van de minister van Familiezaken, van eind 2012, waren zes miljoen vrouwen, op een bevolking van 34 miljoen inwoners, slachtoffer van geweldplegingen, waarvan meer dan de helft in het echtelijk kader. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners