Marokko arresteert Belg die betrokken was bij aanslagen Parijs

18/01/16 om 16:30 - Bijgewerkt om 19:03

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt een Belg te hebben gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs.

Marokko arresteert Belg die betrokken was bij aanslagen Parijs

© Belga

Marokko heeft een Belg van Marokkaanse afkomst gearresteerd die rechtstreeks betrokken was bij de aanvallen in Parijs van 13 november. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het zou gaan om Gelel Attar (26). Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door het federaal parket. Attar werd in juli 2015 bij verstek veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, op hetzelfde proces waar ook Abdelhamid Abaaoud en Chakib Akrouh terechtstonden. Akrouh werd vorige week geïdentificeerd als de kamikaze die zich opblies in de flat in Saint-Denis.

Syrië

Akrouh en Attar vertrokken samen naar Syrië maar Attar bleef niet lang. Hij keerde in mei 2013 al weer terug naar België en in juli 2013 vertrok hij naar Marokko. Op het proces in Brussel verscheen hij niet, zodat hij bij verstek veroordeeld werd.

"De man stond sindsdien internationaal geseind maar zijn arrestatie kwam er nu op initiatief van de Marokkaanse autoriteiten", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Uitlevering

Wat Attars rol bij de aanslagen zou geweest zijn, is nog niet duidelijk. Het federaal parket heeft nog niet beslist of het om de uitlevering van de man gaat vragen. Aangezien Attar zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit heeft, kan dat moeilijk worden. Marokko levert meestal geen onderdanen uit.

Het Belgische gerecht is nog op zoek naar vier verdachten in verband met de aanslagen in Parijs. Een van hen is Salah Abdeslam, maar die heeft de Franse nationaliteit. (Belga)

Onze partners