Marokkaanse vrouwen betogen tegen wet over seksueel geweld tegen minderjarigen

18/03/12 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:01

De Marokkaanse wet maakt het voor verkrachters mogelijk om aan vervolging te ontsnappen als ze huwen met hun minderjarig slachtoffer.

Marokkaanse vrouwen betogen tegen wet over seksueel geweld tegen minderjarigen

© Reuters

Honderden vrouwen hebben voor het Marokkaanse parlement in de hoofdstad Rabat geprotesteerd tegen een wet die het voor verkrachters mogelijk maakt om aan vervolging te ontsnappen als ze huwen met hun minderjarig slachtoffer. De protestacties komen er nadat een 16-jarige meisje uit het leven stapte nadat ze hard was toegetakeld door haar man.

De omstreden Marokkaanse wet is bedoeld om prostitutie tegen te gaan. Het bewuste artikel 475 staat in Marokko opnieuw in het brandpunt van de belangstelling na de zelfmoord van Amina Filali.

Het 16-jarige meisje stapte op 10 maart uit het leven door vergif te drinken, nadat ze hard was toegetakeld door haar man. Ze werd na een aanranding zwaar onder druk gezet om met de man in het huwelijk te treden.

Campagne

De zaak zorgt voor veel ophef in Marokko. Militanten en sympathisanten van verscheidene vrouwenrechtenbewegingen vragen de afschaffing of herziening van het artikel, onder meer door middel van een online campagne en de Facebookpagina 'We are all Amina Filali'.

Betogers in Rabat droegen bordjes met daarop 'De wet heeft Amina vermoord'. Ook de ouders van het meisje namen deel aan de betogingen.

Schande

Amina Filali woonde in Larache, een klein dorpje nabij Tangiers. In dergelijke arme, conservatieve landelijke gebieden wordt niet aanvaard dat een vrouw haar maagdelijkheid verliest vóór het huwelijk. Het maakt haar en haar familie ten schande.

Trouwen kan in Marokko pas vanaf 18 jaar, tenzij alle partijen akkoord gaan. Volgens activisten wordt regelmatig druk uitgeoefend op de familie van een slachtoffer van seksueel geweld om een schandaal te vermijden. (BBC/KVDA)

Onze partners