Marokkaanse ‘gematigde islamisten’ kondigen ruime zege aan

De ‘gematigde islamisten’ claimen de overwinning en zeggen bereid te zijn een coalitieregering te vormen.

De ‘gematigde islamistische’ Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) beweert meer dan honderd zetels te hebben gewonnen bij de Marokkaanse parlementsverkiezingen. “Onze partij gaat in het hele land zijn rivalen duidelijk vooraf”, verklaarde Hassan Lamrani, de woordvoerder voor de verkiezingscampagne van PJD.

Het etiket ‘gematigde islamisten’ wordt gebruikt om een onderscheid te maken tussen partijen zoals de Turkse AKP van Recip Erdogan en het Tunesische Ennahda en groepen die de sharia willen invoeren.

“We hebben een vloedgolf gerealiseerd in alle grote steden van Marokko, volgens de cijfers waarover wij beschikken”, zo zei Lahcen Daoudi, een van de partijleiders. “Of het nu gaat om Casablanca, Rabat, Tanger of Meknes, ik kan zeggen dat we overal een omvangrijke overwinning hebben behaald”, aldus Daoudi, die evenwel nog niet over een definitieve overwinning wilde spreken.

Volgens de eerste uitslagen van de staatsomroep gaat de PJD aan kop, gevolgd door de nationalistische partij Istiqlal van premier Abbas al-Fassi, de belangrijkste rivaal van de PJD. De eerste officiële resultaten van de stembusgang worden in de late namiddag verwacht. Op basis van de cijfers waarover de PJD nu beschikt, verwacht Daoudi “meer dan 100 zetels” te behalen in het parlement.

De Marokkaanse assemblee telt 395 zitjes. Tijdens de vorige verkiezingen in 2007 ging het nog om 325 zetels. De nieuwe plaatsen zijn bestemd voor vrouwen en jongere parlementsleden. De maatregel is genomen om het parlement een moderner imago te geven.

Bereid coalitieregering te vormen

Daoudi zegt bereid te zijn in een een coalitieregering te stappen die “democratie” en “goed bestuur” zal verdedigen. “We zullen het programma moeten herzien om tot een gemeenschappelijk akkoord te komen, maar het essentiële van ons programma en van hen die met ons zullen besturen, zal opgebouwd zijn rond twee assen: democratie en goed bestuur. Vandaag kan ik aan de Marokkanen beloven dat ik, en de ploeg die met mij zal werken, zal proberen ernstiger en rationeler te zijn”, luidde het op de zender France 24.

Lage opkomst

Aan de parlementsverkiezingen in Marokko namen zowat 7.100 kandidaten deel, verspreid over meer dan dertig partijen. De opkomst lag volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken 8 procent hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2007. Nu kwam “slechts” 45 procent van de kiesgerechtigden stemmen. Er waren wel minder geregistreerde kiezers dan de vorige keer.

De verkiezingen werden geboycot door De Protestbeweging, die in ontstond in de filosofie van de Arabische Lente. Die ging op een bepaalde manier aan het land voorbij, omdat koning Mohammed VI de lont uit het kruitvat trok door milde hervormingen door te voeren. Hij vervroegde de verkiezingen van september 2012 naar november 2011 en zal niet meer helemaal zelfstandig mogen kiezen wie de premier wordt. Hij moet die nu kiezen uit de grootste partij. Als de islamisten dus inderdaad de verkiezingen winnen, krijgt de monarchie Marokko een islamistische premier. (Belga/Elsevier/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content