Mark Rutte vergelijkt strijd tegen IS met Tweede Wereldoorlog

03/10/14 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

De militaire strijd tegen de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) is volgens de Nederlandse premier Mark Rutte in de kern te vergelijken met de strijd tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog.

Mark Rutte vergelijkt strijd tegen IS met Tweede Wereldoorlog

Mark Rutte © Belga Image

'Wij moeten onze kernwaarden, als dat nodig is, met hand en tand verdedigen. Dat gold toen en dat geldt nu', zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

Hij verwees naar zijn bezoek donderdag aan de herdenking van de razzia in Putten, 70 jaar geleden. De Duitsers pakten toen 659 mannen uit het dorp op als vergeldingsactie voor een aanslag op een auto met vier Duitse militairen.

Hoewel er grote verschillen zijn en je altijd moet oppassen met historische vergelijkingen, is er volgens Rutte wel sprake van een vergelijkbare situatie.

Nederlandse steun

Rutte is blij met de 'historisch' brede steun in de Tweede Kamer voor de inzet van Nederlandse militairen en F-16-gevechtsvliegtuigen in Irak als onderdeel van de internationale strijd tegen IS. Die brede steun is belangrijk voor het kabinet, maar is vooral ook een hart onder de riem van de Nederlanders die daar aan de slag gaan, aldus Rutte.

Op de vraag of Nederland nu in oorlog is, zei Rutte: 'ISIS is geen staat. Volgens mij ben je in oorlog met een staat. ISIS is een terroristische organisatie en die bestrijden we. We zijn betrokken in een zware strijd.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners