Mark Rutte benoemd tot formateur

07/10/10 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

Koningin Beatrix heeft VVD-leider Mark Rutte donderdagavond benoemd tot formateur.

De Nederlandse koningin Beatrix heeft VVD-leider Mark Rutte donderdagavond benoemd tot formateur. Informateur Ivo Opstelten had dat geadviseerd in zijn eindverslag.

Tijdens een persconferentie zei Opstelten dat niets de totstandkoming van een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV van Geert Wilders in de weg staat.

Uit het eindverslag blijkt dat CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen op verzoek van Rutte en Geert Wilders (PVV) de unanieme steun van zijn fractie heeft herbevestigd voor het regeer- en het gedoogakkoord.

Opstelten schrijft dat de fractievoorzitters van VVD, PVV en CDA daarop tot de conclusie zijn gekomen dat er op basis van beide conceptakkoorden kan worden overgegaan tot de formatie van een 'stabiel kabinet' met steun van de PVV.

Daarop ging Rutte naar het paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar hij door de koningin tot formateur werd benoemd. De nieuwe Nederlandse regering zal uit twaalf ministers en acht staatssecretarissen bestaan, gelijk verdeeld over VVD en CDA.

Nederland krijgt met Rutte (43) de eerste liberale premier sinds 1918. Het is de bedoeling dat woensdag de eerste ministerraad wordt gehouden. Donderdag volgt het debat over de regeringsverklaring en het regeer- en gedoogakkoord.

Lees meer over:

Onze partners