Mario Monti: ‘Eurozone moet binnen de week gered worden’

© Reuters

Italiaans eerste minister Mario Monti heeft gewaarschuwd voor de catastrofale gevolgen indien de eurotop volgende week geen oplossing brengt voor de eurocrisis.

Momenteel zit Mario Monti in Rome samen met Duits bondskanselier Angela Merkel, Frans president François Hollande en Spaans eerste minister Mariano Rajoy tijdens een voorbereidende minitop. Met z’n vieren hopen de Europese leiders de basis te leggen voor de historische top over de Europese groeistrategie van volgende week. Als die top flopt, zijn de gevolgen niet te overzien, stelt Monti.

‘Dodelijke spiraal’
Monti sprak met verschillende Europese kranten en waarschuwde voor de zware gevolgen indien de Europese leiders volgende week niet tot een oplossing voor de eurozone komen. Hij voorspelt een “dodelijke spiraal” die de politieke en economische toekomst van Europa op het spel kan zetten.

“Indien de Europese top geen resultaten oplevert, zullen vooral de zwakkere landen het slachtoffer worden van speculatie”, zei hij. “Een groot deel van de Europese landen zal te maken krijgen met hogere rentes, wat het complete tegenovergestelde is van wat we nodig hebben voor economische groei.”

Frustratie bij de burgers Mocht de Europese top geen succes worden, vreest Monti ook voor een verdere verstarring van de publieke opinie. “De Europese burgers zullen steeds meer gefrustreerd raken over Europa”, zei hij. “Ook de houding van de lokale regeringen zal veranderen.” Monti verwijst daarmee naar de situatie in eigen land, waar het Italiaanse parlement steeds eurosceptischer wordt.

Silvio Berlusconi, voormalig Italiaans premier, zei onlangs nog dat hij geen graten ziet in een exit van Italië uit de eurozone. Bovendien kondigde hij aan dat zijn partij in juli het vertrouwen in de regering-Monti wel eens zou kunnen opzeggen. “Dit is de laatste kans voor Mario Monti”, zei hij in La Repubblica. “Na de top in Brussel zal onze steun (van zijn partij, nvdr.) niet meer vanzelfsprekend zijn.”

Schuldencrisis indammen
Volgens Monti zijn de leiders van de eurozone druk bezig met een plan om een verdere verspreiding van de schuldencrisis te stoppen. “Dat plan moet er volgende week echt komen”, liet hij alvast weten. “Zo weten de markten dat de euro er is om te blijven en dat de munt nog sterker zal worden”, legde hij uit.

Hij waarschuwde wel dat een volledig en gedetailleerd plan volgende week misschien nog niet klaar zal zijn. Monti rekent vooral op enkele duidelijke kernpunten die tot een volledig actieplan kunnen en zullen leiden. Een grotere en sterkere bankenunie met meer supervisie en een marktvriendelijker beleid zijn twee van die kernpunten volgens Monti.

Het systeem dat Monti voorstelt maakt financiële hulp ook afhankelijk van “goed gedrag”. Op die manier kunnen landen zoals Italië en Spanje geholpen worden en kan tegelijkertijd voldaan worden aan de Duitse vraag naar meer fiscale discipline.

Tijdens hun minitop hebben de vier leiders alvast besloten dat economische groei de prioriteit is voor de komende eurotop. “Er moet ook meer Europa zijn”, voegde Rajoy er nog aan toe. “We hebben een fiscale, economische, politieke en bancaire unie nodig.” Monti maakte duidelijk dat de vier leiders een sterke en constructieve consensus bereikt hebben.

Recessie

Eerder bleek al dat de eurolanden langzaam verder wegglijden in recessie. Daardoor ontstaat steeds meer de vrees dat na Spanje ook Italië zal moeten aankloppen voor hulp. Enkel de goede resultaten van Duitsland hielden de economie van de eurozone in het positief, maar dat zal niet blijven duren. (GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content