Marine Le Pen officieel presidentskandidaat

08/02/16 om 23:58 - Bijgewerkt op 09/02/16 om 00:05

Op de Franse zender TF1 heeft Marine Le Pen, voorzitter van het extreemrechtse Front National, haar kandidatuur voor het presidentschap in 2017 officieel aangekondigd.

Marine Le Pen officieel presidentskandidaat

© AFP

Weinigen betwijfelden voordien dat Marine Le Pen kandidaat zou zijn, maar een dag na een partijbijeenkomst maakte ze het officieel.

Ze maakt, zei ze op TF1, van de verhouding met de EU een kernpunt van haar campagne. Voor haar partij is "economische en monetaire souvereiniteit" een kernpunt, en ze zal, zoals David Cameron het in Groot-Brittannië doet, "waar een referendum voor of tegen uittreding wordt gehouden", de verhouding met de EU bij referendum aan de bevolking voorleggen. De onderhandelingen met de EU zouden slaan op de euro en op de Schengenzone.

'Gevaar voor democratie'

Haar partij behield tijdens de weekendbijeenkomst -maar na grote interne betwisting- het standpunt dat de euro verlaten moet worden, en dat er met het FN een terugkeer komt naar de Franse frank.

Marine Le Pen nam begin 2011 het voorzitterschap over van haar vader Jean-Marie, maar haar partij blijft kampen met een imagoprobleem.

Volgens een peiling in Le Monde beschouwt 56 procent van de Fransen het FN als "een gevaar voor de democratie".

In december brachten 6,8 miljoen Fransen hun stem op de partij uit tijdens regionale verkiezingen.

(Belga/RR)

Onze partners