Marine Le Pen legt vader het zwijgen op

03/05/15 om 13:00 - Bijgewerkt om 12:59

Voorzitster van het extreemrechtse Front National (FN) Marine Le Pen heeft haar vader verboden nog te spreken in naam van de Franse partij die hij zelf heeft opgericht.

Marine Le Pen legt vader het zwijgen op

© Reuters

Marine Le Pen, voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), heeft haar vader verboden nog te spreken in naam van de partij die hij zelf heeft opgericht. Zijn woorden liggen niet meer in lijn met de partijkoers, aldus de voorzitster.

"Zijn woorden zijn in tegenspraak met de partijkoers. Hij moet zich niet meer kunnen uitspreken in naam van het Front National", aldus Marine Le Pen in meerdere Franse media over vader Jean-Marie Le Pen.

'Gaskamers 'detail' WOII'

De oprichter en erevoorzitter van het FN moet maandag 4 mei verschijnen voor het uitvoerend comité van zijn partij. Hij moet zich verantwoorden voor recente uitspraken, die niet meer overeenkomen met de officiële partijkoers die dochter Marine heeft vastgelegd. Die wil een meer gematigde koers varen met het FN.

Zo herhaalde hij begin april zijn uitspraken dat de gaskamers slechts een "detail" zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De laatste provocatie van Jean-Marie dateert van 1 mei. De 86-jarige beklom toen ongevraagd het podium, om de menigte te begroeten, op het moment dat dochter Marine aan haar toespraak wou beginnen. (Belga/WB)

Onze partners