Marine Le Pen komt op bij regionale verkiezingen

30/06/15 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

De voorzitster van het extreemrechtste Front National, Marine Le Pen, komt op bij de regionale verkiezingen van Nord-Pas-de-Calais/Picardie. Eerder zei ze al een gooi naar het presidentschap te doen.

Marine Le Pen komt op bij regionale verkiezingen

© Reuters

Marine Le Pen, voorzitter van het extreemrechtse Front National in Frankrijk, komt in december op bij de regionale verkiezingen van Nord-Pas-de-Calais/Picardie, in het noorden van Frankrijk. Eerder kondigde ze al aan dat ze in 2017 een gooi doet naar het presidentschap.

Gedomineerd door links

"Ik gooi me hier in de strijd omdat onze regio zwaar te lijden heeft, zwaarder nog dan de rest van het land", zo zei Le Pen op een bijeenkomst voor 300 leden in Arras. Het noorden van Frankrijk wordt traditioneel gedomineerd door links maar de moeilijke reconversie van de industriegebieden en de mijnen, en enkele onverwikkelijke rechtszaken, hebben geknaagd aan die dominante positie van de socialistische partij.

De 46-jarige Le Pen zal het moeten opnemen tegen een boegbeeld van rechts, ex-minister Xavier Bertrand (Les Républicains), en de socialist Pierre de Saintignon.

Presidentsverkiezingen

Er schuilt dus wel degelijk een gevaar in de kandidatuur: verlies kan haar ambitie om de eerste vrouwelijke president van Frankrijk te worden een flinke knauw geven, winst zou die ambitie daarentegen een flinke duw in de rug geven. Hoofddoel blijven evenwel de presidentsverkiezingen, zo herhaalt Le Pen steeds. (Belga/WB)

Onze partners