Marine Le Pen: ‘Ik word buiten spel gezet’

© AFP

Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National zegt dat ze niet aan de vereiste 500 handtekeningen geraakt om mee te mogen doen aan de Franse presidentsverkiezingen. ‘Ik word buiten spel gezet door de PS en de UMP’

In de peilingen doet Marine Le Pen (FN) het uitstekend. Volgens sommige zou ze zelfs 20 procent halen, zo zegt correspondent in Parijs Frank Renout op de VRT-radio.

En toch ziet het er niet goed uit, althans volgens Le Pen zelf. Wie in Frankrijk wil meedingen naar het hoogste ambt, moet minstens 500 handtekeningen verzamelen van andere politici. Vooral burgemeesters zijn belangrijk. Die handtekeningen moeten uit minstens 30 departementen komen.

Het FN heeft niet veel burgemeesters en dus heeft Le Pen het moeilijk. Naar eigen zeggen verzamelde ze al 350 handtekeningen. Het systeem zou een zet zijn van de Parti Socialiste (PS) en de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) van zittend president Nicoals Sarkozy.

Underdog

Dat verhaal bracht ook vader Jean-Marie Le Pen, voorganger als voorzitter van de partij. Niemand zou haar die handtekeningen willen geven, omdat ze daar wel eens problemen mee zouden kunnen krijgen, klinkt het. Maar hij kreeg wel altijd, net iets meer dan, 500 handtekeningen bij elkaar. Het klinkt dan ook dat Le Pen op die nagel klopt omdat het haar rol als underdog bevestigt.

Le Pen is met haar probleem naar de Constitutionele Raad gestapt. Ze wil dat burgemeesters ook anoniem hun steun kunnen betuigen. Die raad zal binnen enkele weken uitstel moeten geven.

Debat over democratie en strategie

De affaire met de handtekeningen heeft in Frankrijk een debat losgeweekt over de democratische waarde van het systeem. Kan een kandidate, die zo populair is, uitgesloten worden?

Ook over de politique politicienne wordt hevig gespeculeerd. Het zou in Sarkozy’s voordeel zijn om Le Pen uit de race naar het Élysée te houden. Uit een peiling blijkt immers dat een groot deel van Le Pens aanhang voor hem zou stemmen, mocht ze het niet halen.

En ook François Hollande, de socialistische uitdager van Sarko, zou een strategische zet kunnen doen: spoort hij ‘zijn’ burgemeesters aan om wel voor Le Pen te stemmen, dan verdeelt hij het rechtse tot extreemrechtse, kamp. Le Pen zou immers Sarkozy uit de tweede ronde kunnen houden. In dat geval moet hij het tegen een extreemrechtse kandidate opnemen, wat centrumkiezers naar hem lokt.

Voor Hollande is winnen van Le Pen ‘een schande’

Dat gebeurde in 2002 ook, toen vader Le Pen de socialist en vicepremier Lionel Jospin klopte en zo in de tweede ronde tegen president Jacques Chirac uitkwam. Toen werd, succesvol, opgeroepen voor de ‘bandiet’ te stemmen en niet voor de ‘fascist’.

Maar volgens Renout wil Hollande dat pad niet bewandelen. Hollande wil winnen van Sarkozy en zo met diens beleid afrekenen. Winnen van Le Pen zou een schande zijn, aldus Hollande.

Le Pen heeft nog tot half maart de tijd om nog 150 handtekeningen te verzamelen. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content