Marine Le Pen grote favoriet bij regionale verkiezingen Frankrijk

06/12/15 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:55

In Frankrijk zijn zondagochtend om 08.00 uur de stembureaus geopend voor de eerste ronde van de regionale verkiezingen. Marine Le Pen is met Front National dankzij de aanslagen in Parijs extra in het zadel geholpen, en daarom dan ook de grote favoriet.

Marine Le Pen grote favoriet bij regionale verkiezingen Frankrijk

© Reuters

In totaal zijn 44,6 miljoen Fransen opgeroepen hun stem uit te brengen. Het politieke gewicht van de 'régionales' is relatief klein. Maar de stembusgang is wel de laatste voor de grote afspraak in 2017, "la présidentielle". Ook is het een graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande

Het wordt echter vooral uitkijken wie het meest electoraal garen spint na de bloedige aaslagenreeks in Parijs. President Hollande, impopulair sedert zijn ambtsaanvaarding, ziet zijn gespierde taal na '13/11' beloond met een opstoot van populariteit, die echter niet doorsijpelt naar zijn PS.

En de clan-Le Pen wordt intussen slapend stemmen-rijk: voor de thema's migrantencrisis en islamterreur zijn zij immers het origineel. Intussen maakt de derde hond zich klaar om over ruim een jaar de vetste kluif te heroveren: Nicolas Sarkozy aast verbeten op een terugkeer in het Elysée.

Volgende week is de tweede en beslissende stemronde.(Belga/WK)

Onze partners