Marco Rubio wil nu toch in de Senaat blijven - om Trump (of Clinton) te controleren

23/06/16 om 03:17 - Bijgewerkt om 03:17

Marco Rubio, tot enkele maanden geleden Republikeins presidentskandidaat, heeft aangekondigd dat hij opnieuw kandidaat zal zijn voor de Senaat. Daarmee komt hij terug op eerdere beloftes.

Marco Rubio wil nu toch in de Senaat blijven - om Trump (of Clinton) te controleren

Senator Marco Rubio © REUTERS

Toen Marco Rubio (45) vorig jaar zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde, zei hij dat hij in 2017 ofwel president zou zijn ofwel een privéburger. Hij preciseerde dat zijn werk als senator voor de staat Florida hem hogelijk frustreerde omdat hij zo weinig gedaan kreeg. Rubio had ook de slechtste aanwezigheidscijfers van alle senatoren.

Volgens mensen uit de omgeving van Rubio heeft de partij grote druk op hem uitgeoefend om zich toch weer kandidaat te stellen, en was hijzelf ook niet happig om uit de politiek te stappen - hij blijft grote ambities koesteren.

De partij vreest dat ze met Trump als presidentskandidaat de meerderheid in de Senaat zal verliezen. Rubio is volgens peilingen de best geplaatste Republikein om zijn eigen zetel te behouden. Hij moet eerst een senaatsvoorverkiezing winnen, en dan een jeugdige Democraat verslaan, de 33-jarige Patrick Murphy.

'Tegengewicht'

Rubio verloor tijdens de voorverkiezingen in Florida zwaar van Donald Trump, en een tweede nederlaag op rij zou zijn politieke toekomst op de helling zetten. En hij moet zijn kiezers natuurlijk ook uitleggen waarom ze hem moeten herverkiezen voor een baan die hij maar niets vindt, en waarvoor hij niet opdaagde.

In een gesprek met Fox News gaf Rubio aan dat hij "van gedacht veranderd is" over zijn toekomst. "Ik denk dat het duidelijk is dat ik gefrustreerd ben over wat er in de Senaat gebeurt. Dat zijn de meeste Amerikanen".

Maar de Senaat zal volgens hem "een tegengewicht vormen voor slechte ideeën van de president". Wie dat ook wordt, voegde hij toe, dus Donald Trump inbegrepen.

Rubio, die tijdens de voorverkiezingen in een scheldwedstrijd met Donald Trump belandde, heeft sindsdien zijn steun toegezegd aan de Republikeinse genomineerde.

Onze partners