Marathon van New York gaat nu toch niet door

© Reuters

De marathon van New York, die zondag gelopen zou worden, gaat uiteindelijk toch niet door. De organisatie gaat in op de eisen van critici die een race minder dan een week na orkaan Sandy ongepast vinden.

Of de marathon uitgesteld of helemaal geschrapt wordt, is nog niet duidelijk, schrijft de New York Times op gezag van bronnen binnen de organisatie. Voor de marathon werden 50.000 lopers verwacht in New York, waar het puin ruimen van orkaan Sandy nog steeds in volle gang is.

Startbewijs voor volgend jaar

Het is de eerste keer sinds 1970 dat de marathon niet doorgaat. Zelfs in 2001, twee maanden na de aanslagen van 9/11, was er een race.

De deelnemers krijgen sowieso een gegarandeerd startbewijs voor de marathon van volgend jaar. Als ze willen, kunnen ze ook meedoen aan de halve marathon van New York in maart. Dat heeft Mary Wittenberg van het organisatiecomité gezegd op de Amerikaanse televisiezender ABC. Het is nog niet duidelijk of de lopers hun startgeld kunnen terugkrijgen.

De meeste deelnemers verkiezen enkele dagen vooraf ter plaatse te zijn om te acclimatiseren. Maar doordat begin deze week alle vluchten naar New York waren geannuleerd door Sandy, zochten ruim 300 Belgen de voorbije dagen nog een plaatse op het vliegtuig. Zij keren onverrichter zake terug.

Ongepast

Het plan om de marathon ondanks alles toch te laten doorgaan, kreeg de voorbije dagen steeds meer kritiek. Tegenstanders vonden het opgepast om een sportwedstrijd te laten doorgaan in een half verwoeste stad.

Vooral de start in Staten Island was problematisch. Dat stadsdeel werd het hardst getroffen door de superstorm en kende de meeste dodelijke slachtoffers.

Staten Island is het verst afgelegen district van New York. In tegenstelling tot Manhattan zijn er geen duizenden journalisten gevestigd met camera’s en laptops in aanslag. De hulpverlening kwam er langzamer op gang dan in de rest van de stad, tot ongenoegen van de bewoners.

Opkikker

De marathon zou ook mensen en middelen wegtrekken van de noodhulp, zeiden critici. De politie, die de handen sowieso meer dan vol heeft, moest bijvoorbeeld gepensioneerde agenten oproepen om te helpen bij de ordehandhaving.

Voorstanders, waaronder burgemeester Michael Bloomberg, vonden dan weer dat de marathon een morele opkikker zou zijn voor New York en een bewijs van de veerkrahct van de stad. Zij trokken uiteindelijk aan het kortste eind.”Het is triest”, verklaarde organisator Wittenberg op ABC. Het afblazen van het evenement was een gezamenlijke beslissing van burgemeester Bloomberg en van het organisatiecomité, luidde het. Ze wees erop dat de controverse rond de marathon “tegengesteld is aan waar het evenement voor staat.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content