Marathon-terrorist na veroordeling: 'Het spijt me'

24/06/15 om 23:05 - Bijgewerkt om 23:14

Maandenlang had hij zonder emotie te tonen op de beklaagdenbank gezeten, maar nu hij officieel ter dood veroordeeld is, heeft de 21-jarige Dzhokhar Tsarnaev een minuut of vier gesproken. Hij verontschuldigde zich voor de aanslag en voor het leed dat hij heeft aangericht.

Marathon-terrorist na veroordeling: 'Het spijt me'

Dzhokhar Tsarnaev, de beschuldigde © Reuters

Nadat de jury hem eerst over de hele lijn schuldig had bevonden, en hem later tot de dood had veroordeeld, werd woensdag de straf officieel bekrachtigd. Tijdens die zitting mogen slachtoffers en nabestaanden de veroordeelde toespreken, komt de rechter tussen en kan ook de dader zelf nog spreken. In principe maken dergelijke uitspraken niet meer uit, omdat het vonnis rond is, maar ze kunnen wel de toon zetten voor een eventuele behandeling in beroep.

Van de nabestaanden en de rechter kreegt Dzhokhar Tsarnaev de volle lading. Hijzelf had maandenlang gezwegen en slechts één keer, toen zijn tante in zijn voordeel kwam getuigen, enige emotie getoond, maar nu wilde hij wel praten. In een aarzelende, vier minuten durende, moeilijk te begrijpen, met religieuze verwijzingen doorspekte monoloog, toonde hij zich schuldbewust.

'Ik leerde de namen'

Hij begon met: "In de naam van Allah, dit is de gezegende maand van ramadan. Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan de slachtoffers en de overlevenden". Het was de eerste keer dat hij spijt betuigde voor de aanslag. In april 2013 had hij samen met zijn oudere broer Tamerlan tijdens de marathon van Boston twee hogedrukpannen, gevuld met metaal, tot ontploffing gebracht. De aanslag kostte het leven aan drie mensen en ruim 260 anderen werden verwond. Sommigen zijn voor het leven verminkt. Tijdens hun vlucht hadden de broers ook nog een politieman doodgeschoten. Tamerlan, toen 26, kwam tijdens een confrontatie met de politie om het leven (of omdat Dzhokhar, die in een vluchtauto wegreed, hem overreed).

Dzhokhar, die 19 was ten tijde van de aanslagen, sprak woensdag tegen dat hij geen berouw of inkeer had gevoeld tijdens het proces. "Ik hoorde de verhalen van de slachtoffers, ik hoorde hun namen". Bij elke zitting leerde hij "meer gezichten" kennen.

"Ik heb spijt van de levens die ik genomen heb en van het leed dat ik veroorzaakt heb en van de schade die ik heb aangericht".

"Ik bid dat jullie verlichting van het leed vinden, genezing".

'Men zal zich het kwade herinneren'

Hij dankte ongeveer iedereen die had deelgenomen aan het proces, ook zij die "met waardigheid" getuigden over een "ondraaglijk" leed. Hij dankte Allah.

Hij zei dat volgens de profeet er geen mededogen zou zijn voor hen die geen mededogen tonen.

"Ik vraag Allah dat hij mededogen toont voor mij, mijn broer en mijn familie. Ik vraag Allah voor mededogen voor de Ummah (de gemeenschap van gelovigen, red.). Dank u wel".

Manifestanten tegen de doodstraf in Boston

Manifestanten tegen de doodstraf in Boston © REUTERS

Op het eind zei hij ook: "Als er nog twijfel zou zijn, ik ben schuldig aan deze aanval, samen met mijn broer".

De rechter citeerde na Tsarnaevs tussenkomst Shakespeare: "Als uw naam vermeld wordt, zal het het kwade zijn dat men zich herinnert".

'Wij kiezen voor liefde'

De families van slachtoffers hadden voordien gesproken. "Hij is een lafaard en een leugenaar", had de zus van de door de broers gedode politieman over de veroordeelde gezegd. "Hij is een bloedzuiger die de privileges van Amerikaanse vrijheid misbruikt".

Bill Richard, die zijn achtjarige zoon in de aanslag verloor, zei dat Tsarnaev zijn broer had kunnen tegenhouden: "Hij had hem op andere gedachten kunnen brengen. Maar hij koos haat, hij koos vernieling, hij koos dood. Wij", ging hij verder, "kiezen voor liefde".

Bill Richard en echtgenote Denise hebben zich eerder tegen de doodstraf uitgesproken.

Tsarnaev wordt nu overgebracht naar een maximum security gevangenis waar hij op de uitvoering van zijn straf zal wachten, tenzij hij beroep laat aantekenen. Zonder beroep kan het vonnis binnen twee jaar uitgevoerd worden. Met beroep kan de zaak nog tientallen jaren aanslepen.

Tijdens de zitting werd buiten de rechtszaal tegen de doodstraf gemanifesteerd. In Boston en de staat Massachusetts is een meerderheid van de bevolking tegen de doodstraf gekant, ook in dit specifieke geval.

Onze partners