Manuel Valls nieuwe premier van Frankrijk

31/03/14 om 19:23 - Bijgewerkt om 21:21

Na de dreunende nederlaag van de socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen gooit de Franse president François Hollande de regering om.

Manuel Valls nieuwe premier van Frankrijk

Manuel Valls © AFP

Zwaar verlies voor de socialisten, duidelijke winst voor de conservatieven en her en der een zege voor extreemrechts. Frankrijk heeft president François Hollande opnieuw een afstraffing bezorgd. Hij moet op zoek naar nieuwe gezichten. Zo volgt de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, premier Jean-Marc Ayrault als premier. Valls is degene die in 2009 het socialisme "dood" verklaarde. In het verleden gaf hij openlijk toe dat hij linkse verworvenheden als de 35-urenweek of pensioen op 60-jarige leeftijd in de toekomst niet houdbaar zullen zijn.

De sinds twee jaar regerende socialisten staan na de gemeenteraadsverkiezingen voor een puinhoop. De conservatieven boekten in de tweede en beslissende ronde vele overwinningen, ook voor het extreemrechtse Front National was er hier en daar succes. Voor links was er matig succes vooral in de grotere steden - zo krijgt Parijs met de socialiste Anne Hidalgo voor het eerst een vrouw als burgemeester.

Europese verkiezingen

Met het oog op de Europese verkiezingen van eind mei worden daarom vastberaden stappen van Hollande verwacht. Volgens de jongste peilingen voor de Europese verkiezingen liggen de socialisten pas op de derde plaats -achter het conservatieve UMP en het eurofobe Front National. Volgens het voorlopig resultaat van Binnenlandse Zaken behaalde rechts bij de gemeenteraadsverkiezingen 45,9 procent. Links strandde op 40,6 procent. Het Front National, dat enkel in uitgezochte steden aantrad, kon met 6,8 procent in de tweede stembusgang opnieuw winst boeken. Onfhankelijke kandidaten kwamen op 6,6 procent.

In 171 steden moest links haar macht afstaan aan de conservatieven. Daarnaast konden ze slechts zes steden veroveren op rechts. De socialisten verloren onder andere in Marseille, Toulouse, Amiens of Reims. Ook deels historische bolwerken zoals Saint-Étienne, Limoges of Chambéry vielen. (Belga/TE)

Onze partners