Man probeert zichzelf in brand te steken nabij proces Breivik

15/05/12 om 16:24 - Bijgewerkt om 16:24

In de rand van het proces tegen Anders Behring Breivik heeft een man geprobeerd zichzelf in brand te steken voor het gerechtsgebouw in Oslo waar het proces plaatsvindt.

Man probeert zichzelf in brand te steken nabij proces Breivik

Op de website van de Noorse krant VG is een video te zien waarop een brandende man in oslo naar een veiligheidspost loopt nabij het gerechtsgebouw waar het proces tegen Anders Behring Breivik plaatsvindt. Daarop storten enkele politieagenten zich op de man en verwijderen ze zijn brandende

Het slachtoffer werd zwaargewond in een ziekenwagen weggebracht. De identiteit van de man en het motief voor zijn daden zijn niet onmiddellijk duidelijk.

Volgens politiewoordvoerder Kjell Jan Kverme zou het gaan om een Noorse burger. Er is geen verdere informatie over of er een link is met het proces, dat sinds midden april aan de gang is.

Schoen

De brand is niet het eerste incident sinds het proces van start ging. Eerder was een jongeman tijdens het proces uit het publiek opgestaan. Volgens een reporter riep de man in het Engels: "Moordenaar! Je hebt mijn broer vermoord! Loop naar de hel!". Daarna gooide hij een schoen richting Breivik. De schoen miste Breivik, maar raakte een van zijn advocaten.

Bij het proces tegen massamoordenaar Anders Behring Breivik getuigen deze week overlevenden van de moordpartij op het eiland Utoya. Breivik doodde bij twee aanslagen in juli vorig jaar 77 mensen. (TE)

Onze partners