Malta

Jeroen Zuallaert

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Malta

Lid sinds: 2004

Aantal parlementszetels: 6

52% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

De Europese verkiezingen krijgen hier heel wat media-aandacht, vooral om mensen aan te zetten om te gaan stemmen. Ook de vakbonden, werkgeversorganisaties en voornaamste ngo’s hebben al manifesten verspreid over wat volgens hen belangrijk is. Toch zal de opkomst eerder laag liggen. De Maltezen hebben vorig jaar al nationale verkiezingen gehad, dus er bestaat een zekere angst dat velen niet zullen gaan stemmen, omdat ze de kiesstrijd even beu zijn.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

De algemene conclusie voor Malta is positief. In een land maar twee politieke partijen is het Europese niveau nodig om de macht verder te verdelen. Het EU-lidmaatschap heeft voor meer transparantie en efficiëntie in het overheidsapparaat gezorgd, en heeft ons toch wat bevrijd van de wat parochiale eilandmentaliteit. Door de Europese fondsen hebben we onze infrastructuur kunnen updaten. Ook op economisch vlak heeft gaat het redelijk goed, al heeft de invoering van de euro wel voor aanzienlijke inflatie gezorgd.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Er bestaan weldegelijk eurosceptische groeperingen, maar ze hebben momenteel amper aanhang.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Zoals in elk land met grenzen aan de buitenkant van de EU staat in Malta het migratievraagstuk bovenaan de agenda. Er moet een Europese aanpak komen. Daarnaast moet de EU-begroting dringend een audit krijgen, om corruptie en verspilling tegen te gaan. De EU moet ook meer rekening houden met de noden van de kleine staten, omdat grote consortiums bij het binnenhalen van door de EU gefinancierde projecten een oneerlijk voordeel hebben.. Ten slotte moet er een debat komen over hoe we de bevolking in de lidstaten nauwer bij de EU kunnen betrekken, en welke rol de natiestaten nog moeten spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content