Malta keurt als 15e EU-lidstaat homohuwelijk goed

12/07/17 om 21:21 - Bijgewerkt om 21:23

Bron: Belga

De goedkeuring van het holebihuwelijk in het erg katholieke Malta leidde tot festiviteiten in de straten van de hoofdstad Valletta.

Malta keurt als 15e EU-lidstaat homohuwelijk goed

De goedkeuring van het holebihuwelijk leidde tot festiviteiten in de straten van de hoofdstad Valletta © Belga Image

Het parlement van Malta heeft woensdagavond na een emotioneel debat het holebihuwelijk goedgekeurd. Slechts één parlementslid, Edwin Vassallo van de centrumrechtse Nationalistische Partij, stemde tegen. Hij kon naar eigen zeggen zijn religieuze overtuigingen niet verloochenen.

De goedkeuring van het holebihuwelijk in het erg katholieke Malta - dat pas in 2011 scheidingen legaal maakte - leidde tot festiviteiten in de straten van de hoofdstad Valletta.

Gelijk

Malta is nu de vijftiende lidstaat van de Europese Unie die holebikoppels dezelfde rechten geeft als heterokoppels. Concreet krijgen holebikoppels onder meer dezelfde adoptierechten en worden bepaalde formuleringen in wetteksten genderneutraal gemaakt.

'Het is een historische stemming die toont dat onze samenleving zich ontwikkelt. We hebben nu een samenleving waar we echt kunnen zeggen dat we gelijk zijn', zei premier Joseph Muscat in een reactie.

Onze partners