Malinees gerecht jaagt op daders terreuraanval hotel

23/11/15 om 13:53 - Bijgewerkt om 13:53

Nog drie van de vijf daders van de aanval op een hotel in het Malinese Bamako zijn op vrije voeten.

Malinees gerecht jaagt op daders terreuraanval hotel

Aanslag Radisson-hotel Bamako, Mali © Reuters

De daders van de aanval op een hotel in het Malinese Bamako hadden medeplichtigen om zich naar het gebouw te begeven en hun operatie uit te voeren. Dat zegt de aanklager die belast is met het onderzoek. Bij de gewelddadige gijzelneming vielen officieel 19 doden, onder wie 2 Belgen.

'Het onderzoek vordert' en zal toelaten 'de daders snel op te jagen en voor het gerecht te brengen', aldus antiterrorismeprocureur Boubacar Sidiki Samaké, die het onderzoek leidt. 'Het is evident dat ze hulp hebben gehad van medeplichtigen om naar het hotel te komen en hun aanval te plegen', klinkt het.

In de hall van het hotel vonden onderzoekers een koffer met granaten, die aan de daders toebehoorde, aldus nog de aanklager.

Drie daders ontsnapt

De gijzelneming werd zondagavond opgeëist door de jihadistengroep FLM, het Front voor de Bevrijding van Macina. Eerder was er sprake dat de groep Al-Mourabitoune van de Algerijn Makhtar Belmokhtar achter de aanval zou zitten. Die laatste verspreidde zondagavond ook een geluidsboodschap in het Arabisch, die uitgezonden werd op de zender Al-Jazeera, om de aanslag op te eisen.

Volgens FLM waren er in totaal vijf aanvallers, van wie er dus drie zouden ontsnapt zijn. Twee gijzelnemers kwamen om. Volgens FLM ging het om een wraakactie tegen de Franse strijdkrachten in Mali. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners