Mali: VN-Veiligheidsraad steunt Franse interventie

15/01/13 om 03:36 - Bijgewerkt om 03:36

Frankrijk heeft maandagavond "buitengewone" steun gekregen van de Verenigde Naties voor zijn interventie in het conflict in Mali.

Dat heeft de Franse gezant bij de VN, Gerard Araud, gezegd na een ontmoeting met de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Staten zijn ondertussen bereid Frankrijk steun te bieden op het vlak van transport en inlichtingen, zo zei minister van Defensie Leon Panetta.

Klaarheid

Ambassadeur Araud liet weten dat hij de 15 lidstaten van de VN-Veiligheidsraad volledige klaarheid heeft gegeven over de Franse bombardementen in Mali. Die waren in overeenstemming met de internationale wetgeving en het VN-charter, en kwamen er op vraag van de Malinese regering, aldus Araud. Hij voegde toe dat alle lidstaten, ook Rusland, zeiden de militaire actie te steunen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep maandag op om VN-resolutie 2.085 snel volledig toe te passen. Die resolutie, die in december werd goedgekeurd, zette het licht op groen voor een internationale troepenmacht in Mali om extremistische moslims van de macht te verdrijven in het noorden van het land. De resolutie roept de Malinese hoofdstad Bamako ook op "een politieke dialoog op te starten die de grondwettelijke orde volledig moet herstellen."

Mogelijk Belgische steun

Verschillende landen, waaronder de VS, Duitsland en Groot-Brittannië, zijn bereid de Franse interventie te ondersteunen met logistieke, medische of humanitaire hulp. In België buigt het kernkabinet van de federale regering zich dinsdag over mogelijke steun aan de interventie. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie houden in de loop van de week een spoedzitting over de situatie in Mali. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners