Maleisische Boeing neergestort in Oekraïne: 295 doden

17/07/14 om 17:24 - Bijgewerkt om 18:53

In Oekraïne is een Maleisisch passagiersvliegtuig neergestort. De Boeing met 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, was opgestegen in Amsterdam en onderweg naar Kuala Lumpur.

Maleisische Boeing neergestort in Oekraïne: 295 doden

Boeing Malaysia Airlines © Reuters

Een vliegtuig van Malaysia Airlines dat op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur is neergestort bij de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het gaat volgens het persbureau Interfax om een Boeing 777 met aan boord 280 passagiers en 15 bemanningsleden. Interfax baseert zich op luchtvaartkringen.

Het toestel verloor hoogte en werd vervolgens brandend op de grond teruggevonden ongeveer 80 kilometer voor de grens met Rusland, aldus het persbureau. Het zou zijn neergestort in de regio Donetsk, meldden ooggetuigen. In een groot gebied rond de vliegtuigcrash in het oosten van Oekraïne zijn lichamen en delen van lichamen gevonden. Dat meldde het ministerie van Rampenbestrijding in Oekraïne. Volgens een woordvoerder zijn zeker 100 lichamen gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampenplek.

'Met raket uit lucht gehaald

Volgens een adviseur van de Oekraïense regering werd het vliegtuig door pro-Russische separatisten met een raket uit de lucht gehaald. De separisten ontkennen dat. "We beschikken niet over de middelen om een vliegtuig dat zo hoog vliegt, neer te halen klinkt het."

De Oekraënse president Petro Porosjenko kondigde een onderzoek aan naar de crash van het toestel van Malaysia Airlines.

Neergestort vliegtuig Oekraïne

Neergestort vliegtuig Oekraïne © Flight Aware

De neergestorte Boeing 777 droeg niet alleen de vluchtcode MH17 van Malaysia Airlines, maar ook de code KL4103 van KLM. KLM kan nog geen commentaar geven op de crash van een toestel van samenwerkingspartner Malaysia Airlines in Oekraïne. De luchtvaartmaatschappij wacht nog op informatie over het ongeluk.

Het vliegtuig vertrok om 12.30 uur vanuit Amsterdam richting Kuala Lumpur. Volgens een kaartje zichtbaar op Flightaware.com bevindt het vliegtuig zich op dit moment inderdaad boven Oekraïne. Het is nog onduidelijk of er Belgen aan boord van het vliegtuig waren.

Het gecrashte vliegtuig is van hetzelfde type als de Boeing 777 die in maart spoorloos van de radar verdween. Ondanks intensieve zoektochten is dat vliegtuig na vier maanden nog steeds niet teruggevonden. (Belga/AVE)

Onze partners