Live Maleisisch ministerie bevestigt: 'Aangespoeld brokstuk afkomstig van een Boeing 777'

30/07/15 om 11:05 - Bijgewerkt op 31/07/15 om 13:32

Op het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan is een brokstuk gevonden dat afkomstig zou kunnen zijn van de verdwenen Boeing van vlucht MH370. De identificatie van het brokstuk zou vrij snel kunnen gebeuren. Volg hier de ontwikkelingen live.

Maleisisch ministerie bevestigt: 'Aangespoeld brokstuk afkomstig van een Boeing 777'

© Reuters

 • Naomi Skoutariotis

  'Dit zou overtuigend bewijs zijn dat MH370 is neergestort'

  Het Maleisische ministerie van Transport bevestigt dat het nummer op het aangespoelde brokstuk een onderdeel van een Boeing 777 is. 'Hiermee lijkt de oplossing van het mysterie rond de verdwenen MH370 nabij. Dit zou overtuigend bewijs zijn dat de MH370 in de Indische Oceaan is neergestort', verklaarde onderminister Abdul Aziz Kaprawi aan persbureau AFP.

  Aangezien er op dit moment geen enkele andere Boeing 777 vermist is, is het namelijk zo goed als zeker dat het gaat om een onderdeel van de verdwenen MH370.

 • Chinees waterflesje aangespoeld op La Réunion

  Op La Réunion is nu ook een waterflesje met Chinees opschrift aangespoeld, samen met een Maleisisch poetsproduct. De meeste passagiers aan boord van het vliegtuig waren Chinezen. Het kan echter ook gaan om afval van voorbijvarende vrachtschepen, zo meldt The Independent.

 • Naomi Skoutariotis

  Maleisische premier: 'Onderdeel wellicht van Boeing 777'

  Lees hier de volledige verklaring van de Maleisische premier Najib Razak:

  'Maleisië heeft van de Franse autoriteiten nieuws ontvangen over het aangespoelde brokstuk op La Réunion, het Franse eiland in de Indische Oceaan. Eerste berichten suggereren dat het vliegtuigonderdeel zeer waarschijnlijk van een Boeing 777 is, maar we moeten nagaan of het van vlucht MH370 is. In dit stadium is het nog te vroeg om te speculeren.

  Om dit zo snel mogelijk uit te klaren, zullen Franse autoriteiten het brokstuk naar Toulouse verplaatsen, waar het dichtstbijzijnde kantoor ia van BEA, de Franse instantie die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van burgerluchtvaartongelukken.

  Een Maleisisch team is nu onderweg naar Toulouse. Onder meer afgevaardigden van het ministerie van Transport, het departement voor Burgerluchtvaart en MH370-onderzoeksteam en Malaysia Airlines zijn aan boord.

  Op hetzelfde moment reist een tweede Maleisisch team naar de plaats waar het brokstuk gevonden werd. Die plek komt overeen met een analyse die het onderzoeksteam kreeg en waarop een route van de Zuid-Indische Oceaan tot Afrika getoond werd.

  Zodra we meer informatie hebben over enige verificatie, zullen we die publiek maken. We hebben voorheen al veel valse alarmen gehad, maar voor het welzijn van de families die dierbaren verloren hebben en zo een hartbrekende onzekerheid moesten ondergaan, bid ik dat we de waarheid achterhalen zodat ze vrede vinden en dit kunnen afsluiten.'

 • Naomi Skoutariotis

  'Brokstuk wordt onderzocht in Toulouse'

  Het brokstuk zal verplaatst worden naar de Franse stad Toulouse. Dat zegt de Maleisische premier Najib Razak. Hij bevestigt dat het vleugelonderdeel 'zeer waarschijnlijk' van een Boeing 777 is, maar benadrukt dat het te vroeg is om te speculeren over een connectie met de verdwenen vlucht MH370.

 • Naomi Skoutariotis

  Reiskoffer gevonden

  In Saint-André, dicht bij de locatie waar het brokstuk werd gevonden, is er ook een zwaar beschadigde reiskoffer ontdekt. Onderzoekers proberen nu uit te vissen of er een link is tussen het gevonden vleugelonderdeel en de koffer.

 • Frankrijk sluit niet uit dat wrakstuk op La Réunion van MH370 komt

  De Franse autoriteiten sluiten niet uit dat het wrakstuk een brokstuk van de verdwenen Boeing 777 is. De herkomst van het brokstuk is 'niet geïdentificeerd' en 'geen enkele hypothese is uitgesloten, daarbij inbegrepen dat het van een Boeing 777 komt', verklaarde de prefectuur van La Réunion.

  Het gespecialiseerde onderzoeksbureau van de Franse burgerluchtvaart zal instaan voor de coördinatie van het Franse onderzoek en het internationale onderzoek dat gevoerd wordt door Maleisische en Australische experts.

 • Onderzoek naar mosselsoort

  Het Journal de L'île de la Réunion zegt dat een analyse van foto's van het brokstuk aantoont dat er schaaldieren aan het stuk wrak vastzitten. Het zou gaan om de grote eendenmossel, die 'in warm water leeft' en 1 tot 2 cm per jaar groeit. Volgens de Franse bioloog Joseph Pouplin zouden deze schaaldieren al enkele maanden tot een jaar aan het brokstuk kunnen vastzitten.

  De mosselsoort zou al enkele maanden tot een jaar aan het brokstuk vastzitten.

  De mosselsoort zou al enkele maanden tot een jaar aan het brokstuk vastzitten. © Reuters

 • Vrij snel uitsluitsel?

  Als blijkt dat het brokstuk afkomstig is van een Boeing 777, wat nog niet bevestigd is, dan is het ontegensprekelijk afkomstig van vlucht MH370. Dat is immers het enige vliegtuigtype dat vermist is in de wereld en de enige 777 die in het zuidelijk halfrond gecrasht is. Op het brokstuk is een nummer gevonden. Dat nummer zou vrij snel uitsluitsel moeten geven over het soort onderdeel.

  Is er na al die tijd toch iets teruggevonden van vlucht MH370?

  Is er na al die tijd toch iets teruggevonden van vlucht MH370? © BELGA

 • 'Heel belangrijke ontwikkeling'

  Australië, dat nog steeds aan het zoeken is naar het verdwenen vliegtuig, spreekt van een 'heel belangrijke ontwikkeling'. "Als dit brokstuk daadwerkelijk van MH370 afkomstig is, zal dat de families toelaten te rouwen", verklaarde de Australische minister van Transport en Infrastructuur, Warren Truss. "La Réunion is heel ver van het gebied waar de zoekoperatie plaatsvindt (voor de kust van Australië, nvdr), maar hangt samen met wat we weten over de stromingen en de informatie van satellieten", voegde hij eraan toe.

  Een Australische oceanograaf die meewerkte aan de zoektocht naar MH370, zegt dat stromingen in de Indische Oceaan drijvende wrakstukken naar het eiland kunnen gebracht hebben.

 • Wat weten we tot nog toe?

  Op Réunion, het Franse eiland in de Indische Oceaan, is woensdag een brokstuk gevonden van een vliegtuig. Mogelijk gaat het om een deel van de vleugel van vlucht MH370 van Malaysia Airlines, de Boeing 777 die op 8 maart 2014 mysterieus verdween.

  Maleisië stuurde onmiddellijk een team naar het eiland om te onderzoeken of het brokstuk wel degelijk afkomstig is van vlucht MH370. De identificatie kan snel gebeuren, naar verluidt.

  Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN is uit een voorlopig onderzoek van de foto's door vliegtuigbouwer Boeing gebleken dat het gevonden brokstuk wel degelijk tot een Boeing 777 kan toebehoren.

  Lees ook: Brokstuk van Boeing 777 gevonden op La Réunion: 'Bijna zeker van MH370'

Onze partners